FORMATER: Weiler-maskinen går mellom lastebilen og utleggeren(e). Vektmesterkompaniet AS er første kunde av Weiler i Norge.
FORMATER: Weiler-maskinen går mellom lastebilen og utleggeren(e). Vektmesterkompaniet AS er første kunde av Weiler i Norge.

Første Weiler i Norge

BERGER (AT.no): Vaktmesterkompaniet AS har tatt i bruk den første Weiler-maskinen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Den første hva, tenker du kanskje? Amerikanske Weiler produserer formatere med blande- og miksefunksjon som Caterpillar-importør Pon Equipment selger på det norske markedet.

Pon fikk dette agenturet tidligere i 2017, etter å ha jobbet i en tid for å få retten til maskinene i Norge.

Slik fungerer den

Weiler-maskinen E1250B veier 22 tonn og benyttes mellom lastebilen og asfaltutleggeren. Maskinkapasiteten er 550 tonn masse i timen, eller nok til to utleggere i tandemkjøring.

Poenget med maskinen er å ta vare på temperaturen i asfalten, blande asfalten i prosessen og hindre at man får noen kalde punkter i massen.

Jevn varme i asfalten er meget viktig for kvaliteten på veidekket.

Lastebilen kjører inntil og tipper massen i trauet på Weiler-maskinen.

Massen klippes opp i biter slik at den ikke separeres, og føres videre i en elevator (heis) som er lukket for å beskytte mot regn og varmetap. Massen føres over i mikseren der et skruesystem blander massen og knuser ned klumper som eventuelt er blitt dannet på veien.

I denne prosessen blir kalde «skorper» blandet med varm asfalt slik at man får ut en jevn temperatur i massen.

Silo i utleggeren

En ny elevator tar massen over til utleggeren, men før den treffer utleggertrauet føres den varme asfalten over i en silo som er plassert på utleggeren. I denne er det plass til 19-20 tonn, og poenget er å bevare varmen ytterligere slik at man ikke får kalte ytterpunkter.

- Ved å bruke Weiler får man jevn varm masse ut på utleggeren, og man hindrer at varm og kald masse blandes ut på veien. Da får man bedre komprimering, sier Glenn Thorén som er produktsjef for asfaltmaskinene hos Pon Equipment.

Rask produksjon

Han sier Weiler-maskinen sørger for 82% forbedring av massen.

Thorén har jobbet en god stund for å skaffe Weiler til Cat-forhandleren, og det tok ytterlig noen måneder før det første salget kom. Vaktmesterkompaniet AS ønsket å gå over på statskontrakter, og fikk landet noen store avtaler i Oslo-området. Selskapet ønsket også å prøve en Weiler-maskin, og Thorén sier at fabrikken i Iowa i USA svingte seg rundt og fikk produsert opp en «norsk» maskin raskt.

Det var nemlig noen avgjørende tilpasninger som måtte på maskinen i forhold til den øvrige produksjonen ved fabrikken. Blant annet måtte man ha Steg IV-motor, og en helt ny plattform med tak måtte bygges. Radar ble også montert. Denne sørger for at Weiler-maskinen følger utleggeren i en bestemt avstand. For å spare tid, produserte Pon selv siloen på verkstedet på Berger.

- Det er flere interesserte asfaltentreprenører som er nysgjerrig på denne maskinen, sier Glenn Thorén.

PS: Også i Sverige er det levert Weiler-maskiner, og Skanska har lånt en «svensk» maskin til asfaltering i Halden-området. Dermed er det to Weilere i kongeriket.