Gjermund Haugoms bil ”The Bandit” er et blikkfang når han kommer kjørende med lakktema fra filmen Smokey and the bandit.
Gjermund Haugoms bil ”The Bandit” er et blikkfang når han kommer kjørende med lakktema fra filmen Smokey and the bandit.

Fra arkivet: «Bandit» fra Fredrikstad  

Noen hevder det er mange banditter i transportbransjen. Gjermund Haugom (40), som kjører for Graarud Spesialtransport, er antagelig en av de få som har banditter over hele hytta på bilen. (Fra A&T nr. 8, 2014)

Publisert Sist oppdatert

De siste fire årene har hedmarkingen jobbet for Graarud Spesialtransport, et firma med stolte tradisjoner for biler med motiver litt utenom det vanlige. Gjermund kjører «The Bandit».

Da Gjermund skulle få ny bil for to år siden, ble han og sjefen Espen Graarud enige om motivene på bilen.

A&T la, som mange andre, merke til blikkfanget ute på landeveien. Bilen var så blank at om noen hadde sagt den var hentet ut fra butikken i forrige uke, hadde neppe noen mukket.

Bilen er en Scania R620 6x2 med helluft. Den er bestilt hellakkert i rødt, akkurat som de andre nyere bilene til Graarud. Deretter ble den sendt til Holtan Bil for å bli bygget opp som trekkvogn, med hydraulikk både til spesialhengere, tippsemi og kran.

Dansk innvendig

Innvendig gikk det heller ikke an å ha de orginale svenske materialene. Etter et par dager hadde hytta fått sitt særpreg hos Karl Johan Buur i Danmark.

Lua med The Bandit finnes det neppe flere av. Den har svigermor strikka og den har aldri vært brukt før.
Lua med The Bandit finnes det neppe flere av. Den har svigermor strikka og den har aldri vært brukt før.

Utvendig er bilen motivlakkert over det hele med motiver fra filmen Smokey and the bandit fra 1977. Burt Reynolds og Sally Field hadde hovedrollene sammen med Jackie Gleason. Han spilte den litt fortapte sheriffen.

Alle rollefigurene har fått plass på hytta, sammen med en Trans Am 1977 modell også fra filmen, lik den Gjermund selv hadde for endel år siden. Lakkarbeidene er det Kristinehamn Lakk og Terje Askmo som har gjort.

Utenpå motivene ligger det fem lag klarlakk. Det er kanskje en av grunnene til at bilen ser ut som ny ut.

Vasker mye

- Jeg er fornøyd med hele bilen. Den ble veldig bra, sier Gjermund. Bilen vasker han med kost i alle fall annenhver dag. Sjefen hans mener det egentlig vaskes hver dag.

- Du kommer ikke lenger fra en banditt enn Gjermund. Hadde jeg hatt muligheten til å klone han, skulle jeg hatt hundre biler, sier Espen Graarud.

Han har i dag 16 biler. De aller fleste er motivlakkert i en eller annen form.

Motivlakkeringen begynte for Espen Graarud i 1998. Det året var Bill Clinton muligens i et rede han ikke burde ha vært. Da Espen bestilte seg bil det året, laget han ”The Billinsky truck”.

Billinsky truck

Både herr og fru Clinton og Monica Lewinsky fikk plass på sidene. Med den bilen vant han premier både i inn og utland.

- Det var så sykt at hvis jeg parkerte på en bensinstasjon, hoppa det fram turister både fra biler og busser. De fotograferte som gale, og den bilen er sikkert i album verden over, gliser Espen Graarud.

Etter hvert som firmaet vokste, ble det vanskeligere å finne på noe orginalt. I tillegg begynte det å bli dyrt å lakkere firmafargene i mange lag.

Ensfarget bil

Derfor fikk han etter hvert ideen å bestille bilen ferdig i rødt. Deretter er det ”bare” å motivlakke.

- Alle tror det er så veldig dyrt. Sannheten er at det koster noen titusener, og så har du samtidig en rullende reklame og markedføring, sier Graarud.

Samtidig tar sjåførene veldig bra vare på bilene sine. Det er stas å kjøre en bil folk snur seg etter.

Eldste bilen selv

Selv kjører sjefen i firmaet den eldste bilen som er ni år. Han har i lengre tid skullet bestille ny, men har ikke hatt tid, hevder han. Samtidig innrømmer han et følt forventingspress på hva slags bil han skal komme ut på landeveien med.

- Før måtte du kjenne en Reodor Felgen for å få til noe morsomt og spesielt. Nå kan alle skaffe de samme tinga på nett i løpet av noen dager. Det er blitt for lett å finne de litt kuriøse tingene, sier han.

Allsidige

Graarud Spesialtransport driver med det aller meste unntatt tanktransport. Mye er spesialtransporter, endel søppel og flis. Noen går med tippsemier og noen kjører stein.

På spørsmål om det er allsidigheten som gjør at butikken går bra, er svaret kontant nei.

- Vi sier aldri nei. Vi er like mye en kameratgjeng som kollegaer, sier Espen Graarud som er tredje generasjon. 75-årsjubileet ifjor rakk de aldri å feire.

PS: Nå i 2017 kjører ikke Gjermund Haugom «The Bandit» men Graaruds nyere «Børning»-vogntog.