Ford Ranger Wildtrack med dronepådygg fra Lafinta hadde verdenspremiere i Halden.
Ford Ranger Wildtrack med dronepådygg fra Lafinta hadde verdenspremiere i Halden.

Norsk Ford Ranger dronebil

Denne nye Ford Ranger Wildtrack-en er en spesialbygget versjon som skal fungere som base for droner som skal undersøke det norske strømnettet.

Publisert Sist oppdatert

Det var under en pressekonferanse i Halden med eSmart Systems, at den ombygde Ranger-en fikk sin verdenspremiere. Påbyggeren Lafinto, som Ford samarbeider med, har hatt som oppgave å bygge om pickupen til å fungere som base for droner - som sendes ut på oppdrag for å overvåke og melde tilbake feil og svakheter i det norske strømnettet.

Det er eSmart Systems i Halden som står bak systemet.

- Vi valgte Ford Ranger som dronebil, fordi det er den pickupen som har den beste kombinasjonen av nyttelast og fremkommelighet for denne type oppdrag. Dronebilen må kunne ta seg frem i tøft terreng og beholde sine kjøreegenskaper selv med mye last, sier direktør i eSmart Systems, Knut H. H. Johansen i en pressemelding fra Ford.

Europeiske land og USA

Det norske selskapet har blant annet kontorer i USA, Storbritannia, Singapore og Tyskland, og planlegger nå å lansere Fords ombygde drone-pickup og eSmart Systems' droner til å overvåke strømnettet også i en rekke andre land i Europa og USA.

- Pr. i dag brukes det millioner av kroner, hundrevis av mennesker og mange helikoptre for å overvåke vårt strømnett. Dette arbeidet blir nå revolusjonert med Ford Ranger dronebil med to droner, bildegjenkjenningssystemer og avansert programvare, sier en entusiastisk adm. direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Den spesialbygde konseptbilen fra Ford er også utstyrt med avansert radiokommunikasjonsteknologi. På denne måten vil data kunne sendes mellom bilen og skyen, fra steder hvor dette ikke tidligere var mulig.

- En slik avtale vil bety et betydelig salg av vår Ford Ranger, både i Norge men også i resten av Europa. Vi er selvsagt også glad for at eSmart Systems med sitt valg bekrefter at Ranger er det beste pickup-kjøpet i klassen, sier Berg.

300-timers ombyggingsjobb

I skyen vil Connected Drone bruke innebygde systemer for å sile ut de bildene som er kritiske for energiselskapet å se.

- Vi har brukt drøyt 300 timer på å bygge om Fords pickup. Den har blitt hevet med 10 cm og det er montert ytterligere avansert utstyr på den, sier daglig leder i Lafinto, Eivind Wolff.

En spesialdrone som sørger for kommunikasjon er montert på taket, og en større inspeksjonsdrone anvender en egen operasjons- og landingsplattform på lasteplanet. 

- Begge dronene tar av og lander direkte på bilen. Operatørene sitter i bilen og styrer og overvåker droneflygningene. Med Ford Ranger kommer du også frem overalt, sier Berg.

Ford Motor Norge og Lafinto er med i et konsortium sammen med blant andre Kongsberg Gruppen, Telenor, Microsoft og Norut, som underleverandører til eSmart Systems.