Spanske OSSA krever 392 mill. kroner av Vegvesenet

Statens vegvesen hevet tunnelkontrakt med den spanske entreprenøren OSSA. Nå må de forsvare avgjørelsen i retten.

Publisert Sist oppdatert

OSSA hadde kontrakten på bygging av tunnel gjennom Sørkjosfjellet på E6 i Troms, men klarte ikke holde det tempoet som ble foreskrevet i kontrakten. Dermed mente byggherre Statens vegvesen at det var nødvendig å heve kontrakten.

Vegvesenet ga sommeren 2015 en ny kontrakt til Skanska for å fullføre arbeidet etter en ny anbudsrunde. Den kontrakten er verdt 435 millioner kroner. Også i denne runden leverte OSSA et tilbud, som også var det laveste på 421 millioner kroner.

Krever millioner av hverandre

OSSA varslet allerede da at de ville gå til søksmål med et krav på 200 millioner. 29. september meldte tu.no (Teknisk Ukeblad) at den spanske entreprenørbedriften vil kreve Statens vegvesen for 392 mill. kroner når rettssaken starter i Troms 10. oktober. Blant annet på grunn av tapt omdømme.

Vegvesenet på sin side krevet 85 mill. kroner av OSSA.

- Ville vært en farlig tunnel

«Dersom OSSA hadde fått fortsette, ville tunnelen aldri blitt godkjent. Hadde den blitt godkjent ved en feil, hadde tunnelen vært en fare for de som til enhver tid oppholdt seg der», skriver statens advokat til retten, ifølge tu.no.

Mens samarbeidet mellom Vegvesenet og OSSA kan sies å ha vært en lidelseshistore, har Skanskas inntreden i Sørkjøsfjellet vært en suksesshistorie.