MØRKE SKYER: Det er mørke skyer over anleggsmarkedet i Kina, noe man også fikk inntrykk av på årets Bauma China.
MØRKE SKYER: Det er mørke skyer over anleggsmarkedet i Kina, noe man også fikk inntrykk av på årets Bauma China.

170.000 på Bauma China

SHANGHAI (AT.no): Mer enn 170.000 besøkende var på Bauma China i Shanghai.

Publisert Sist oppdatert

Messen har etablert seg som den største i Asia innen anlegg og bygg, og ble arrangert fra 22.-25. november i Shanghai.

Arrangøren Messe München skriver i sin sluttrapport at det var mer enn 170.000 besøkende fra 149 land på plass. Flest besøkende fra land utenfor Kina, var det fra Korea, Russland, Malaysia, Thailand, India, Japan, Singapore, Taiwan, Indonesia og Australia, i denne rekkefølgen.

Totalt var det 2953 utstillerne fra 41 land, og 70% av utstillerne kom fra land utenfor Kina. Norske Jotun var også på plass med sin maling, og Andersen Mekaniske Verksted (AMV) hadde en underjordsrigg stående på standen til det statlige kinesiske jernbaneutbyggingsselskapet.

Men når sant skal sies, var det mange som manglet på Bauma China. Kinesiske Sany var på plass, men den store kinesiske konkurrenten Liugong droppet årets messe. Det er oppsiktsvekkende. Andre utstillere som Caterpillar, Volvo, Komatsu, Hitachi, Kobelco, JCB, er andre eksempler på maskingiganter som glimret med sitt fravær.

Anleggsmarkedet i Kina er fremdeles voldsomt stort, men nedgangen i produksjon og salg i Kina har vært brutal. Det er ikke til å legge skjul på at det la en demper på årets arrangement.

I første halvår i år ble salget redusert med 12% sammenlignet med første halvår i fjor, fra 88.000 solgte maskiner til 77.500. Research-selskapet Off-Highway Research tror det kinesiske markedet ender på rundt 120.000 maskiner i år. Det er mye, men for noen år siden var tallene 300.000 og 400.000 maskiner.

Off-Hichway Research tror Kina vil øke litt år for år, og være på rundt 160.000 maskiner i 2020.

Som en følge av redusert maskinsalg i Kina, har også salg av annet utstyr gått ned kraftig (ca. 14%).