Forsiden (se hele forsiden under) av boka «Kongen av Spitsbergen» fra Samlaget. Forfatter er Svein Sæter.
Forsiden (se hele forsiden under) av boka «Kongen av Spitsbergen» fra Samlaget. Forfatter er Svein Sæter.

Døde i kamp om Spitsbergen

Les om gruvedirektøren som levde og døde for Spitsbergen i den nye boka «Kongen av Spitsbergen». Forfatter er Svein Sæter.

Publisert Sist oppdatert

Einar Sverdrup (1895–1942) er en av Norges lite omtalte samfunnsbyggere. Han var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani, og kom fra en familie full av fremstående politikere, prester, polfarere, poeter og pressemenn.

Gruvene ved Longyearbyen – og byen selv – ble livsverket hans.

«Kongen av Spitsbergen» er en bok om vilje, mot og pågangsmot. Høsten 1941 var Einar Sverdrup rasende da britene tvangsevakuerte Longyearbyen; alle menneskene i den norske småbyen ble stuet om bord i krigsskip og sendt til Storbritannia, mens byen og gruvene ble ødelagt og husdyrene slaktet.

- Livshistorien til Einar Sverdrup er sterk og fascinerende. Her er personlige nærbilder fra sentrale hendelser i nyere norsk historie. «Kongen gråt meget», skriver Sverdrup etter samværet med kongen i Troms i 1940. Det er nesten utrolig at ingen har skrevet om Einar Sverdrup før. Desto mer spennende har det vært å gjøre det, sier Svein Sæter.

Forsiden av boka «Kongen av Spitsbergen» fra Samlaget. Forfatter er Svein Sæter.
Forsiden av boka «Kongen av Spitsbergen» fra Samlaget. Forfatter er Svein Sæter.

I mai 1942 ledet Sverdrup en militær operasjon for å befri Spitsbergen frå Nazi- Tyskland. 13. mai 1942 omkom han og 13 medsoldatar, da ekspedisjonsskipet «Isbjørn» ble senket av tyske fly.

«Kongen av Spitsbergen» med utgivelsesdato 13. oktober er, ifølge forfatteren og utgiver Det Norske Samlaget, den første boka om Einar Sverdrup. 

Svein Sæter (f. 1960) er forfatter og frilansjournalist. Han har skrevet 21 faglitterære bøker, mange av dem med historiske temaer.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS