Se den «hemmelige» gruven

Høyt over en fjord i Bergen kommune ligger en forlatt kalksteingruve. Her jobbet opptil 70 mann i en 65-årsperiode med å hakke ut kalk og frakte med tog i hulesystemet.

Publisert Sist oppdatert

Tiden har stått stille i gruven de siste 30 årene etter nedleggelsen. Nå har BT TV (Bergens Tidende) vært i gruven med kamera og dokumentert restene. Det er imponerende mye infrastruktur og gruvearbeid nedlagt i gruven med tanke på den utilgjengelige beliggenheten og arbeidsmetodene for å ta ut kalk.

- Det å komme inn her 30 år etter avsluttet drift og se alt det slitet som er blitt gjort her...bare det å komme opp her for dagens 30-åringer er jo et slit som vi kommer til å kjenne i dagesvis, sier Vegard Rivenes i videoen.

Kalken fra gruven gikk til produksjon av papirmasse, asfalt og til jordbruket.

Grunneieren på området har bedt video-produsentene om ikke å avsløre det nøyaktige stedet der gruven er. Gruven er fra før en nokså godt bevart hemmelighet for de fleste som bor i nærheten.

I kommentarfeltet på BT TV står det blant annet å lese: «Helt oppe står også en bolig ,bulldoser,dumper, borerigg og en traktorgraver. Absolutt et spennende sted.» og «De fleste øl-flaskene tilhører ungdom som har festet der inne i tiden etter gruvedriften ble lagt ned.»