Armeringsstolen RoadRunner fra den norske produsenten Oldroyd.
Armeringsstolen RoadRunner fra den norske produsenten Oldroyd.

Ny type armeringsstol for tunnel

Oldroyd har utviklet en ny type armeringsstol for montering direkte på tunnnelmembran.

Publisert Sist oppdatert

Armeringsstolen har fått navnet RoadRunner.

- Frem til nå har man limt armeringsstoler til membranene. Det er tidkrevende og kostbart, og i mange tilfeller en usikker løsning. Oldroyd har patentsøkt og designbeskyttet den nye armeringsstolen som produseres på Oldroyds fabrikk utenfor Kragerø, sier salgs- og markedssjef Raymond Molund hos Oldroyd.

Oldroyd RoadRunner festes til membranen med varmluft på få sekunder. Produsenten sier dette gir langt bedre feste. RoadRunneren tåler med denne metoden en trekkraft større enn 1000 kN før den slipper taket fra membranen.

Oldroyd skriver også i en pressemelding at innfestingen med varmluft er en langt mindre krevende prosess enn ved for eksempel å lime armeringsstol til membran.

Klipses direkte

De nye armeringsstolene har flere unike egenskaper. Blant annet klipses armeringsnettet direkte til armeringsstolen uten bruk av annet innfestingsmateriale. Membranen holder derfor riktig avstand til armeringen gjennom hele tunnelprofilen.

I tillegg er RoadRunner utstyrt med spion slik at kontinuerlig tykkelseskontroll av sprøytebetong er enkelt både når betongen sprøytes på og i ettertid.

Spion og stol samlet

- Tidligere har det vært slik at man ofte har hatt én spion og én armeringsstol. Vi er veldig stolte av å samle dette i en svært trygg og effektiv monteringsprosess som ikke krever annet enn varmluft for montering, sier Molund.

RoadRunner-systemet er testet på et fullskalaprosjekt med meget gode resultater, og Oldroyd hevder det er store besparelser i både innkjøp og monteringstid.