Her forberedes gjennomslagsstedet der Bertha skal grave seg inn i reparasjonssjakten. Alle foto og videoer: Washington State Department of Transportation.

Verdens største lager tunnel på ny

I ett år har Bertha, verdens største tunnelboremaskin (TBM), stått bom fast. Forrige uke kom den i gang igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Bertha har en diameter på 17,5 meter og skulle etter planen skjære gjennom bakken under Seattle for å lage tunnel til en ny motorvei.

Det gikk bra helt til 6. desember 2013 da Berthas kuttedisker møtte på et 20 cm tykt stålrør, som verken myndigheter eller entreprenører visste at befant seg i grunnen. Da hadde Bertha bare drevet 311 av totalt 2830 planlagte meter.

Se bildekarusell og videoer øverst i saken.

Bertha er ikke laget for å kutte i metall så flere av kutterdiskene ble ødelagte. Men da de var gjort kom stakkars Bertha i overgangsalderen og ble stadig overopphetet.

40 meter dyp sjakt

For å fikse dette problemet måtte man komme seg foran kutterhodet. Det betød at man måtte grave en nesten 40 meter dyp sjakt ned fra bakkenivå for å foreta nødvendige reparasjoner.

Denne uken kom imidlertid gladnyheten om at Bertha igjen var i gang og hadde gravd seg snaut to meter framover. Men foreløpig er dette bare et skritt på veien for å komme fram til sjakten der den skal repareres. Og fortsatt gjenstår rundt 4,5 meter før kutterhodet bryter fram i sjakten, opplyser Washington State Department of Transportation.

Frykter ytterligere skader

Entreprenøren Seattle Tunnel Partners forventer at Bertha igjen vil bli for varm i løpet av dette arbeidet, og derfor går boringen relativt sakte.

- Alle bekymrer seg for temperaturen hennes. De holder på i et langsomt, jevnt tempo for å forhindre at hun blir for varm og for at det ikke skal komme ytterligere skader på maskinen, sier transportminister Lynn Peterson til Seattle Times.

I utgangspunktet skulle tunnelen Bertha lager være ferdig i oktober 2014. Når den nå kan bli ferdigstilt avhenger av hvor effektiv hun klarer å være etter reparasjonene.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS