Eksentrisk effektiv ripper

KVX Xcentric er navnet på en ripper med bredt bruksområde, spesielt i tele. Se video av ripperen i arbeid.

Publisert Sist oppdatert

- Vi var spent på hvordan KVX Xcentric ripper ville oppføre seg i forhold til en tradisjonell hydraulisk slaghammer. På enkelte jobber har den vist seg å ha fire ganger større effekt, sier Kent Hansen, daglig leder av Herolf Hansen & Sønn AS på Kvaløya.

Herolf Hansen & Sønn og LNS Saga er to norske firmaer som har Xcentric-ripperen i drift. Ripperen og en ny Komatsu PC228 USLC-10 beltegraver ble levert av Hesselberg Maskin sist høst, mens LNS Saga kjøpte sin fra Malleus Maskin AS.

- Det er særlig i tele ripperen utmerker seg. Naturlig nok er det spesielt i vinterhalvåret den kommer til sin rett. Ved legging av fiberkabel har vi fordoblet dagsproduksjonen, men også til spretting av hard stein i grøfting jobber den like bra som en vanlig slaghammer, sier Hansen.

Ripperen kommer i alle størrelser som skulle trengs, til bæremaskiner fra 7 til 150 tonn, med modellnavn fra XR10 (7-10 tonns bæremaskiner) til XR 120-4M (bæremaskiner fra 100 til 150 tonn).

Entreprenør Kent Hansen (t.v.) og Hesselberg-selger Thore Sve-Larsen studerer KVX Xcentric-ripperen som nå benyttes på en Komatsu-graver.
Entreprenør Kent Hansen (t.v.) og Hesselberg-selger Thore Sve-Larsen studerer KVX Xcentric-ripperen som nå benyttes på en Komatsu-graver.

Slaghastigheten er 1000 slag i minuttet på de største modellene og opp til 1500 for den minste modellen.

Les mer om ripperen i Anlegg&Transport nr. 1 2015.