Over fire ganger så mange kontroller

Og neste vinter blir det krav om vinterdekk på alle hjul på tungbil og -henger, og det skal bli standard metode å sette hjullås på bilene til lovbrytere.

Publisert Sist oppdatert

- Flere kontroller sikrer tryggere ferdsel på norsk vinterføre. Vi har hatt en bevisst strategi for å fjerne farlige vogntog fra veien og derfor har vi styrket kontroll av dekk, bremser og kjetting, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Statens vegvesen har denne vintersesongen totalt kontrollert 49.752 tunge kjøretøy. Det er mer enn fire ganger så mange kontroller som for vintersesongen 2012/2013 da det ble kontrollert 11.990.

- Statens vegvesens ansatte har gjort en kjempeinnsats i arbeidet med kontroller denne vinteren, sier samferdselsministeren.

Fem ganger flere fikk kjøreforbud

I vintersesongen 2012/2013 ble 337 tunge kjøretøy ilagt kjøreforbud, mens 1573 kjøretøy fikk kjøreforbud denne vinteren. Det er nesten fem ganger flere kjøreforbud denne sesongen sammenlignet med forrige (gjelder motorvogn og tilhenger).

Ekstra midler til kontroll

Stortinget bevilget før jul i 2013 tre millioner kroner ekstra til Statens vegvesen for å styrke kontroll av tunge kjøretøy. I tillegg har Statens vegvesen generelt hatt økt oppmerksomhet på tungbilkontroll denne vinteren. Kontrollene har vært spesielt rettet mot dekk, bremser og kjettinger.

Regjeringen vurderer nye tiltak

Regjeringen arbeider nå med å få på plass flere nye tiltak for å bedre sikkerheten og fremkommeligheten på norske vinterveier. 

- Å styrke kontrollen av tunge kjøretøy er ett av flere tiltak som virker. Vi vil også innføre krav om vinterdekk på tunge tilhengere og effektivisere bruken av kjøreforbud, blant annet ved bruk av hjullås. Målet er å ha dette klart neste vintersesong, sier samferdselsministeren.

STILLING LEDIG: