Slik blir beskyttelsesgitteret på alle boreriggene fra Atlas Copco.
Slik blir beskyttelsesgitteret på alle boreriggene fra Atlas Copco.

Nå kommer POMP

Meldingen om at POMP kommer på alle nye overjordsrigger fra Atlas Copco i slutten av måneden, var kanskje det som overrasket nær 200 deltagere på «Den lille» Fjellsprengningskonferansen på Langhus onsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

POMP er forkortelse for «Protection Of Moving Parts», og resulterer kort og godt i at det blir montert et jerngitter rundt boretårnet på borevognene.

- Beslutningen er basert på en EU-bestemmelse, og Atlas Copco vil ikke sende ut en eneste ny borevogn uten gitterbeskyttelse, sa produktsjef Joakim Zander.

Gjelder også tunnelrigger

Også på tunnelriggene kommer det beskyttelse, men løsningen blir en annen.

- Foran riggen kommer det en laserstråle, og brytes denne av en person skjer ett av to. Enten stopper boringen automatisk, alternativt kan føreren innstille automatikken slik at han blir varslet og selv kan stoppe boringen, opplyste Rolf Blomberg som er ansvarlig for Atlas Copcos underjordprodukter og hadde hovedansvaret for opplegget med «Den lille».

Gledelig Da capo på Langhus

Med nær 200 tilstede på informasjon, middag og underholdning ble Den lille Fjellsprengningskonferansen et gledelig da capo etter fjorårets pause.

- Etter å ha arrangert «Den Lille» i 40 år valgte vi å ta et års pause for å evaluere opplegget, sier adm. direktør Erik Presthus.

- Vi kommer til å ta en ny oppsummering etter årets arrangement, hvor vi har gjort det litt annerledes enn tidligere.

Faglige høydepunkter

Først Tom Jones, deretter Tina Turner, underholdt, begge illudert av Lars Fredrik Børresen.
Først Tom Jones, deretter Tina Turner, underholdt, begge illudert av Lars Fredrik Børresen.

Vi har nevnt POMP-bestemmelsene som ganske sikkert kommer til å vekke reaksjoner i borebransjen. På den faglige siden poengterte Zander også at motorer som oppfyller Tier 4 Final etter utslippskravene (med Ad Blue), kommer i 2015.

Nylig ble også den første Welldrill 3062 senkeboreriggen levert til Sør-Norsk Boring AS (mer i neste Anlegg&Transport), og endelig er den første belteknuseren levert i Norge. Den er satt i drift av Berthelsen&Garpestad.

De store produktnyhetene fra Rolf Blomberg var Atlas Copcos last og bærmaskinen ST18 som tar hele 18 m3 i skuffen, og sprøyteriggen Meyco Versa.

Borestålansvarlige Bjørn Odvar Andresen hadde et hovedbudskap. Bransjens utøvere slurver når det gjelder sliping av borkroner, og det betyr sløsing av penger. Det nye slipeapparatet GMRH gir overlegne resultater, og det er lett å bruke.

Det var dekket opp til 200 personer i verkstedhallen hvor alt foregikk på den 41. utgaven at «Den lille» i Atlas Copco-regi.
Det var dekket opp til 200 personer i verkstedhallen hvor alt foregikk på den 41. utgaven at «Den lille» i Atlas Copco-regi.

Tom Jones og Tina Turner

At også Tom Jones og Tina Turner, i Lars Fredrik Børresens skikkelse, dukket opp på scenen og fremførte sine store låter, var et friskt innslag.

«Den Lille» på Langhus ble en fin innledning til den store Fjellsprengningskonferansen i Oslo torsdag og Bergmekanikk- og Geoteknikkdagen fredag.