Salgsdirektør for lastebil, Nils Roar Erlimo, presenterer FleetBoard, flåtestyringssystemet til Mercedes-Benz.
Salgsdirektør for lastebil, Nils Roar Erlimo, presenterer FleetBoard, flåtestyringssystemet til Mercedes-Benz.

Flåtestyring fra Mercedes-Benz

Mercedes-Benz' flåtestyringssystem har eksistert i nærmere ti år, men nå har Bertel O. Steen AS hatt Norges-lansering på FleetBoard. Utstyret har faktisk vært standard i Actros levert fra august i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

FleetBoard kan også leveres i en enklere variant i enkelte andre Mercedes-modeller, samt i konkurrerende modeller. De europeiske lastebilprodusentene er blitt enige om visse standarder for tilkobling, slik at man skal kunne bruke samme type flåtestyring i en blandet kjøretøypark.

Registrerer nesten alt

FleetBoard registrerer nesten alt som skjer med kjøretøyet. Dette er nyttig informasjon for transportfirmaet, hvor man kan få frem alle opplysninger på en PC via en web-portal. Alt nødvendig utstyr sitter altså montert i bilen. Det består av et integrert modem i en egen boks over frontruten, skjerm som finnes i to forskjellige utførelser, samt tilkobling til bilens CAN-Bus system.

På transportbedriftens PC kan man se hvor den enkelte bil befinner seg, hvordan kjøringen forløper og hvor langt det er igjen til neste service. Det siste gjør det enkelt å planlegge vedlikeholdet. Oppstår det feil under kjøring, vil diagnosesystemet sørge for å gi sjåføren beskjed på instrumentpanelet. Det er også mulig å sende meldinger til og fra bilen. En viktig funksjon er automatisk nedlasting av kjøre- og hviletidsdata for hver enkelt sjåfør. Navigasjon er selvsagt også integrert i FleetBoard.

Penger å spare

Noe av det viktigste er kanskje registrering av kjøreadferd. Her kan man lett se hvilket forbedringspotensial den enkelte sjåfør har for å kjøre mer økonomisk. For en transportbedrift kan det være mange penger å spare på dette, ikke minst fordi en økonomisk kjørestil også gir mindre slitasje på bilen. Nødvendig informasjon til sjåførene må foreløpig skje via de registreringer transportfirmaet gjør, men i en senere utførelse vil man kunne få opp relevante informasjoner direkte på skjermen i bilen.

Nils Roar Erlimo, salgsdirektør for lastebiler hos Bertel O. Steen, sier at kunder som har brukt FleetBoard til nå har oppnådd en gjennomsnittlig drivstoffbesparelse på 7%. Han forteller at alle Actros-kunder får en prøvetid på tre måneder før de må bestemme seg om de vil tegne abonnement på tjenesten. De som har servicekontrakt på bilen, får abonnementet som en integrert del av avtalen.

Powered by Labrador CMS