Lastebilsjåfør Silje Gravfoss med en nederlandsk prototype på en urinlås. Hun håper dette er noe hun slipper å se igjen.
Lastebilsjåfør Silje Gravfoss med en nederlandsk prototype på en urinlås. Hun håper dette er noe hun slipper å se igjen.

EU krever urinlås fra 2018

I 2018 må du late vannet før du kan starte lastebilen. Norske lastebilsjåfører tordner mot det nye EU-direktivet.

Publisert Sist oppdatert

 

OBS: Denne artikkelen ble lagt ut som aprilspøk 1. april 2014 - og alt innhold er oppdiktet.

 

Den europeiske unionen (EU) kommer med ett nytt direktiv som skal gjøre det umulig å kjøre lastebil i ruspåvirket tilstand. Direktivet innebærer at alle lastebileiere må montere utstyr for hurtigprøve av urin i bilen. Og sjåførene må altså tisse før de kan rulle ut på veien. Utstyret er foreløpig kun tilpasset menn.

- Dette er helt høl i hue, sier Silje Gravfoss, lastebileier og langtransportsjåfør.

Gravfoss har kjørt lastebil i åtte år, hovedsakelig for Schenker. Nå fortviler hun:

- Betyr dette at vi kvinner ikke kan kjøre lastebil lengre? Eller må vi låne mannlige kolleger som kan tisse i gang våre biler? Dette er imot all sunn fornuft og flere menneskerettigheter. Nå har EU gått for langt, sier hun.

Gravfoss peker også på de hygieniske sidene ved daglig urinering i bilen.

Som en alkolås

Systemet skal fungere slik dagens alkolåser gjør - er ikke prøven ren, får du ikke start på bilen.

Nederlandske Alkolook som lager alkolåser til biler har laget en prototype på en urinlås. Den er foreløpig ikke tilpasset kvinner i lastebilbransjen.

- Vi har en utfordring med at det kvinnelige utstyret vil bli mye dyrere å produsere enn den mannlige varianten, sier Aagtje Jonkers.

Avslører juks

Det hjelper heller ikke å ha med seg urin hjemmefra, for det nye utstyret vil kunne avsløre om urinen er fersk eller ikke. Det er også planer om å teste ut systemet sammen med videobiometri som lar en datamaskin avgjøre om det er rett person som tisser i førerhuset før avreise.

Dette videoutstyret må kalibreres av myndighetene for hver sjåfør skal kunne kjøre lastebilen. Bare de som er forhåndsgodkjent vil kunne bruke bilen.

Gi EU din mening

EUs direktorat for mobilitet og transport skal ta en endelig avgjørelse 15. april på om det nye direktivet skal innføres 1. januar 2018.

Direktoratet har bedt om å få innspill blant annet via nettsiden «European safe driving through urination» i en høringsrunde som varer til 14. april.