Cat-dozere med vogntog på sledene med retning mot gruven i Svea.

Cat-dozere trekkdyr på Svalbard

Mellom Longyearbyen og gruven i Svea er det ingen vei. Den 70 kilometer lange frakten over land skjer med dozere som trekker sleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

LNS Spitsbergen har hatt ansvaret for dozertransporten i noen år. Selskapet skriver på nettsiden sin at: «Disse transportene setter store krav til utførelse da de går under ekstremt tøffe klimatiske forhold, i 24 timers mørke og med stadige isbjørnbesøk».

På Youtube-filmen under kan du se at dette stemmer. Dozerne, Cat D8T og D8R, trekker blant annet semitrailere, containere, kullsilo og buss på meier! I de bratteste bakkene kjører dozerne fra sledene og vinsjer dem inn fra toppen av bakken.

Her gikk det skeis. Denne dozeren ble reddet av dozeren den kjørte sammen med. Se redningen på Youtube-klippet under.

Når en dozer kjører seg fast i snø og sørpe, er en annen raskt på plass for å redde dagen. Redningsaksjonen er festet til filmen nederst. Det er vel verdt å se hele filmklippet på over sju minutter, som inneholder transport av mangt og meget i tillegg til berginger.

LNS har hatt ansvaret for utbygging og logistikk i Svea på Spitsbergen i flere år. Selskapet har også oppdrag i Antarktis i tillegg til i Norge og Joint Venture i Hong Kong.

Cat med kullsilo som skal til Svea.

I fjor inngikk AF Gruppen driftsavtale med Store Norske Spitsbergen Grubekompani om transport, anleggs- og vedlikeholdstjenester i Svea.

Video: Beltebil

Powered by Labrador CMS