Brøytestikkene skinner i høstsola langs E39 i Molde. Det er ikke fordi Statens vegvesen forventer snø, men for at det skal være lettere å følge veien når det er mørkt.
Brøytestikkene skinner i høstsola langs E39 i Molde. Det er ikke fordi Statens vegvesen forventer snø, men for at det skal være lettere å følge veien når det er mørkt.

Brøytestikker er ikke bare for brøytemannskapene

Flere hundretusen brøytestikker blir satt opp langs veiene de neste ukene. Det er ikke fordi snøen er like rundt hjørnet, men fordi det blir tidligere mørkt på kveldene.

Publisert Sist oppdatert

Dette skriver Statens vegvesen på vegvesen.no.

Det er ikke bare snø og at brøytebilen skal frem som er grunnen til at brøytestikkene står langs veiene fra tidlig i september til mai:

- En viktig oppgave brøytestikkene har, er å gi optisk ledning for trafikantene. Når det begynner å bli tidligere mørkt og veikanten blir vanskeligere å se, er brøytestikka viktig for at bilistene skal oppfatte hvor veien går, sier Arnfinn Løvik i Statens vegvesen.

- Stikkene hindrer utforkjøring

Tilbakemeldinger fra trafikanter tyder på at noen synes det er i tidligste laget å sette opp brøytestikker mens det er opp mot 20 grader ute og sola skinner.

- De fleste tenker nok ikke på at brøytestikkene er like viktig for å unngå utforkjøring, som det er for deg og meg å ha på refleks når vi går langs en vei når det er mørkt for ikke å bli påkjørt, sier Løvik.

Når Statens vegvesens entreprenører begynner å sette opp brøytestikker er det også på tide for fotgjengere å finne frem refleksen. En av toppene i statistikken over fotgjengerulykker er i oktober.

Fakta fra vegvesen.no om refleks:
- Refleks gjør deg synlig på 140 - 400 meters hold
- Uten refleks vil du først bli oppdaget på 25-30 meters hold
- En bilist som kjører med nærlys i 50 km/t har 2 sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Bruker du refleks øker denne tiden til 10 sekunder
- 40 % av alle fotgjengerulykker skjer i mørket
- Bruker du refleks reduserer du denne risikoen med opptil 85 %