Illustrasjonsbilde  hvor en beboer var sporty og stilte opp til bilde. Vedkommende er en av de forståelsesfulle som setter pris på jobben som blir gjort, opplyser Tonje Haugen. Foto: Willejentaa.blogg.no
Illustrasjonsbilde hvor en beboer var sporty og stilte opp til bilde. Vedkommende er en av de forståelsesfulle som setter pris på jobben som blir gjort, opplyser Tonje Haugen. Foto: Willejentaa.blogg.no

- En dust som legger snø i hager

Les om snøbrøyter Tonje Haugens møte med egoist-samfunnet når hun brøyter i villastrøk.

Publisert

INNLEGG: Hver eneste dag de siste fjorten dagene har snø og brøyting vært et stort tema i aviser og andre sosial medier.

Det sytes og klages, ikke noe er bra nok. Ja, vi fikk et ganske bra snøfall hvor det enkelte steder kom 50 cm med snø. Absolutt ikke overrasket, vi har heldigvis nyheter og vær-app.

Det det hjelper lite å kunne ta i mot et sånt snøfall når man ikke har plass til så mye snø på en gang. Det har vært en bra vinter med jevne snøfall. Det lå mye snø fra før. Det å få så mye snø oppå det var ikke det vi trengte. Vi hadde ikke tid til å bredde ut alle veier og fjerne den snøen som har gjort fortauene trangere.

Når det står i avisa og de sier det gjentakende ganger på radioen «LA BILEN STÅ!» da lurer jeg på tror du de sier det for moro skyld?

NEI, det er fordi det er et helvetes kaos der ute. Men hva hjelper det når «ja, men jeg må jo!!!!!». Kan du ikke bare la den stå til du ser det er brøytet? Det er mange som kan ta bussen, ta en fridag eller hjemmekontor. Og til deg kondomdress gubben. Hjelpes. Når det er vinter og du går ut av døra og vaser igjennom 40 cm snø bort til garasjen og henter ut sykkelen.

Tonje Haugen, også kjent som Willejentaa, tar et oppgjør med egoistiske hageeiere og bilister i dette innlegget. Foto: Willejentaa.blogg.no
Tonje Haugen, også kjent som Willejentaa, tar et oppgjør med egoistiske hageeiere og bilister i dette innlegget. Foto: Willejentaa.blogg.no

Til din store fortvilelse ser at sykkelstien din er full av snø, stor overraskelse det ja. Klager på at det ikke er brøyta der heller. Går det ikke opp et lite lys for deg når det snør og snør gjør vi det vi kan for at bilene skal kunne komme seg frem etter hvert.

Det bør være helt klart at sykkelstien ikke har første prioritet. Bare skjønne at det er kaos og ikke hjelper å stresse deg ut og må rekke noe. På sånne dager går det ikke, for du er nemlig ikke den eneste som bare må.

Det som er veldig flott for oss som brøyter er alle som ikke har skjønt at det er kaos og bare må ut å kjøre og setter seg fast. Sånt blir det ikke mindre kaos av og vi kommer ikke fortere frem av den grunn. Vi blir nemlig stående i den køen vi også. 

Og når man skal ut fra et kryss med en brøytebil, alt fra en liten traktor til en stor hjullaster eller lastebil så bruker man litt tid på å dra igang og det er svært få som sjanser med så mange tonn, for så dårlig tid har man ikke.

Du har akkurat ringt inn og klagd på dårlig brøyting, du ser en brøytebil som skal ut på hovedvegen, men for all del kan du ikke finne på å slakke av litt og slippe frem denne tullingen som gjør en så utrolig dårlig jobb og legger snø på din tomt. Og ikke bare det, det å kanskje måtte kjøre i 50 km/t i stede for 60 km/t i et par kilometer, det har ihvertfall ikke du tid til, det taper man alt for mye tid på.

Vi rekker dessverre ikke å være over alt på en og samme tid. Snøen kommer dessverre ikke ferdig brøytet og det er helt tragisk å ha brøytemannskaper, for de står jo tross alt bare på Esso å spiser boller og drikker kaffe.

Det har kanskje ikke slått deg at en brøytebil må ha drivstoff, sjåføren må kanskje på do, kan hende mat og drikke ikke er så dumt det heller når man skal jobbe natt og dag for at veiene skal bli bedre for deg og du kan møte naboen din kjørende i gaten du bor i. Du merker kanskje ikke at kjørebanene er fri for snø, for ditt fokus er på den jævla brøytekanten som har havnet på din tomt.

Når det kommer så mye snø som det kan gjøre når det er en god norsk vinter, så blir naturligvis veiene smalere. Heldigvis var det en luring som fant opp noe som kalles snøfreser. Det er heller ingen lett oppgave å prøve å gjøre veien enda bedre for deg med å bredde den ut.

For da havner den snøen i hagen din og det er ikke noe bedre. Det ser jo ut som pudder som kommer ut av fresen så det er bare å frese den snøen oppå brøytekanten, men du skjønner det.

Det er isklumper, tung, hard kompakt snø som kommer ut av den tuten på fresen og når du da itillegg har satt opp gjerde litt i grenseland nærme veien så ønsker vi ikke å gjøre klagelista de lengre med å ødelegge gjerde ditt. Vi løser det med å frese snøen inn på tomten din. Det er ikke for å være idiot, men fordi vi har lov.

Det blir jo aldri strødd når det er glatt, men så fort du ser snøen er frest inn i hagen din da oppdager du grus. Hvordan kan det være grus i snøen når det ikke blir strødd. Det må jo selvfølgelig gå an å frese den snøen oppi en lastebil, men det koster penger så det går jo ikke. Så hvor skal snøen gjøres av? jo selvfølgelig, den skal brøytemannskapene ta med seg hjem. Du må dessverre, som svært mange gjør om det er grus eller ei finne frem rake riva de til våren. 

Da er jo neste spørsmål, hvem skal betale for at du må levere grusen til kommunen på fyllinga. Du kan gjøre det veldig enkelt. Rak sammen singelen, så putter du den i pose/bøtte og når neste vinter kommer tar du å strør gårdsplassen din. Gratulerer, du har fått grus av de jævla brøytemannskapene som er så hensynløse som legger snøen på plenen din i stede for inni hekken eller oppå gjerde ditt som også sørger for at du slipper å må bruke mer tid på å klage. Du får også en bedre vei til å komme deg fra a til b på. 

Hatt to episoder i vinter hvor politiet har måtte blitt tilkalt fordi folk har vært kranglete. Første episode var at brøytebilen ikke begynte å måke foran bilen til vedkommende som begynte å bruke kjeft før han i det hele tatt var ferdig med å flytte på 50 cm med snø på et garasjetak. Denne stakkaren som ikke kom seg ut sto i veien og brøytesjåføren kom med snø skjæret sitt fult av snø og en snøklump rullet bort på beinet til vedkommende og da hadde han blitt påkjørt av brøytebilen. Da kommer selvfølgelig politiet og ambulanse.

Sånt blir brøytemannskapene forsinket av og det er jo kanskje greit å vente til man ser brøytebilen er ferdig med å brøyte enn å klage to minutter etter at vi har kommet frem. Men du ønsket jo ikke at vi skulle brøyte noe mer der du bor, så da er det bra du tar saken i egne hender, men det kunne du kanskje gjort før du begynte å lage kvalm. 

En annen episode, klassiker. Du måker snøen fra tomten din, og for all del, den jævla drittsnøen skal ihvertfall ikke du ha, så den kan kommunen få. Ut i veien med det. Hva skjer når brøytebilen kommer. Jo den gjør som vanlig, er dust og fyller igjen innkjørselen din. Og maken til idioti går det ikke an å drive med.

Så da løser du det med å sperre han inne med bilen din og sørger for at han ikke får kjappet seg videre opp til vennen din og vært idiot å fylt igjen hos han heller. Bare så du vet det, du har ikke lov å legge din snø i veien, men vi har lov å legge snøen 2 meter inn på din tomt. Sånn er livet.

Hadde også en episode hvor en fortvilet kvinne kom løpene ut og rev omtrent av døra og lurte på hvilken dust jeg var som la kommunal snø på tomten hennes.

Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er flere som brøyter snø når det er så utrolig mange som vet så godt hvordan dette skal gjøres og det er jo ikke noe problem å få til å brøyte en perfekt vei.

Det tar tid å brøyte og vi rekker dessverre ikke å være hos alle på en gang. Hvis du viser litt mer hensyn, kanskje slakker litt på gassen og slipper frem en brøytebil, gir en tommel opp, innse at du får en brøytekant i innkjørselen din.

Vi kan ikke rydde alle innkjørsler når det er alt fra 1 til 5 meter mellom hver innkjørsel i kilometervis. Om vi skal gjøre det blir det utrolig mye snø i skjæret og eneste stede man kan legge fra seg den snøen er i et kryss.

I kryss legger vi så lite snø som mulig. Noen steder har vi ikke valg og må legge det der. Vi liker ikke å gjøre det fordi du ser ikke når du skal ut fra det krysset og det kan være trafikk farlig.

Smil, vær litt fornøyd for at noen gidder å brøyte hos deg. Du kommer deg frem tilslutt. Ta en titt rundt om, det er ikke bare du som får brøyte kant, naboen din får det og ikke minst den blide damen på 65 år som smiler når hun står klar til å ta imot brøytekanten.

Vær litt takknemlig du også som andre, selv om det er flertall av sånne som deg som hater oss for jobben vi gjør. For at vi velger å gjøre veien klar for deg.

Vi står over familiemiddagen på søndag, dropper skoleavslutningen til datteren, ikke får vi med oss den første treningen i innebandy til guttungen og som heller står på natten og skifter en slange til snø skjæret.

Det hender maskiner trenger service og deler innimellom. I stede for å sove vil vi prøve å rekke å måke gaten din sånn at du kommer deg på jobb på en brøytet vei. 

Så ta det med ro og tenkt deg om to ganger før du river opp døra til den som sitter inne i brøytebilen og kjefter huden full. Kan hende sjåføren har fått høre et par ganger før at vi er sent ute eller at vi ikke har peiling på hva vi driver med.
Det du også må huske, vi står på for alle og ikke bare deg.
 
Les dette og andre innlegg fra Tonjes hverdag på bloggen Willejenta.blogg.no.
Blogginnlegget har også vært publisert på rb.no (Romerikes Blad).
 
Tonje Haugen
Snøbrøyter