Stein age Lysgard Foto Mapei
Stein age Lysgard Foto Mapei

Over 40 år på gulvet

Stein Åge Lysgård har jobbet med gulvsparkel siden 70-tallet.

Publisert

Han startet hos Mapei i 1992, og det har vært en reise preget av rask utvikling. I dag leverer Mapei avrettingsmasse til noen av landets største prosjekter.

- Da jeg startet karrieren min i fagbevegelsens selskap Ungdomsbygg i 1975, kalte vi avretting å summe et gulv. Første gang vi prøvde det var massen tynn som vann, og det så flott ut da vi var ferdige. Dagen etter derimot, hadde alt krakelert, forteller Stein Åge Lysgård, teknisk selger Flooring i Mapei.

Han er opprinnelig fra Tolga, men bosatte seg på Minnesund i 1975 og søkte da jobb i byggebransjen.

- Vi ante ikke hvor hard sparkelmassen ble, eller om den tørket. I begynnelsen brukte vi en vanlig blandemaskin, før vi tok i bruk drill og visp. Det var mange timer med tung jobb der vi bar bøtter opp og ned etasjene før sparkelpumpen kom på begynnelsen av 80-tallet. I 1992 startet han hos Mapei, og med unntak av noen få år har han vært her siden.

- Jeg husker den første sparkelbilen kom på slutten av 90-tallet. Det var en henger med kapell på, der vi monterte en pumpe støttet opp av paller. Han som betjente pumpen var ikke til å kjenne igjen etter en stund, det var så mye støv.

Etter hvert ble det kjøpt inn moderne sparkelbiler for å dekke etterspørselen etter høy kapasitet. I dag leverer Mapei sparkelmasse som Uniplan Eco til enorme prosjekter. Det nye LHL-sykehuset på Gardermoen var på 30.000 m2, mens nye Flesland flyplass krevde nærmere 1500 tonn Uniplan Eco avrettingsmasse til 33.000 m2 gulv. De to prosjektene alene tilsvarer åtte fotballbaner.

- Det har vært en voldsom produktutvikling, og i dag sparkles mer eller mindre alle betonggulv. Mapei er i dag blant de ledende i verden på dette, og det har vært moro å være med på hele reisen, sier Stein Åge Lysgård.