VA-GRØFT: «Kubikk-Nielsen» og hans nye Komatsu PC290LC-11 hamrer løs på en fjellrabbe i ei VA-grøft på Jevnaker.
VA-GRØFT: «Kubikk-Nielsen» og hans nye Komatsu PC290LC-11 hamrer løs på en fjellrabbe i ei VA-grøft på Jevnaker.

«Kubikk-Nielsen» i svart maskin

JEVNAKER (AT.no): – Jeg må ha kubikk. Da trives jeg. Det sier entreprenør Kim A. Nielsen.

Publisert

39-åringen fra Harestua (Oppland) liker jobber hvor han og graveren kan «øse» masser i timevis. Derfor er det ikke underlig at hadelendingen omtales som «Kubikk-Nielsen».

Énmaskineieren fra Hadeland skal gjennom sitt firma Harestua Anlegg AS på ett års tid utføre forberedende arbeider i forbindelse med byggingen av nye E16 mellom Eggemoen i Buskerud og Olum i Oppland (se egen sak i A&T nr. 10, 2018).

39-åringen som er underentreprenør for Romerike Maskin AS på Skjetten (Akershus), skal grave ei 4 km lang VA-grøft på Olimb i Jevnaker kommune.

Svart Komatsu-graver

- Dette er jobber jeg liker. Her blir det en del kubikk, men også pigging på fjell. Etter meg kommer andre og legger ledninger og kummer, sier Nielsen som har tatt i bruk sin nye Komatsu-graver PC290LC-11 som med alt utstyr veier ca. 32 tonn.

TANNGARD: Kim A. Nielsen viser «melketennene» på spesialskuffa Klepp Mek. har produsert etter Nielsens «spekk».
TANNGARD: Kim A. Nielsen viser «melketennene» på spesialskuffa Klepp Mek. har produsert etter Nielsens «spekk».

Den er ikke levert i «Komatsu-gult», men er svart som natta. Svartmalingen ble påført på Komatsu-fabrikken i Newcastle etter Nielsens ønske.

- Fargen er kul, men støv synes jo godt på denne fargen, da, sukker Nielsen som er nøye med vedlikehold og renhold.

Det kan selger Dag Bråthen, Hesselberg Maskin, bekrefte.

HUMØR: Latteren sitter løst både hos Dag Bråthen, Hesselberg Maskin og Kim. A. Nielsen.
HUMØR: Latteren sitter løst både hos Dag Bråthen, Hesselberg Maskin og Kim. A. Nielsen.

- Hans innbyttemaskiner er strøkne. De er ofte videresolgt før vi får dem inn på anlegget vårt i Oslo, sier Bråthen.

Den «svarte» er Nielsens fjerde Komatsu-graver. Den første var en brukt PC190, deretter en ny PC210 og en ny PC240, som begge ble byttet inn etter ca. 5500 timers drift.

Spesialbestilt

Den nye 32-tonneren er godt utstyrt med mange arbeidslys, frontrute i 11 mm Hammerglass med 4 mm «offerglass» utenpå, to-kammende belter og OilQuick-festet OQ70.

Da vi besøkte Nielsen og «Svarten», satt en 3 tonns tung Daemo-hammer i stikkespissen. En fjellrabbe i den nye VA-grøfta ble effektivt smadret i filler.

- Jeg valgte hammerglass i frontruta, fordi det skal være motstandsdyktig mot større steiner. Jeg sløyfet gitter utenpå ruta fordi det blir slitsomt å «kikke» gjennom gitteret time etter time, sier Nielsen som har handlet den nye Komatsu-graveren med «Gullavtale» med 5-års garanti.

Spesialskuffe

For Nielsen er ikke ei skuffe bare ei skuffe. Det er spesialskuffa på 1700 liter fra Klepp Mek. et bevis på. Den er konstruert etter Nielsens «spekk» og er levert med horn på toppen av skuffa for å huke på/av skytematter.

Skuffa har deltafront (halvspiss), tre «melketenner» mellom de fire hovedtennene og åtte «heels» (slitedeler) som er påsveiset rundt skuffebuen på begge sider.

- Etter min mening, er skuffer med deltafront bedre i stein, og «melketennene» bidrar til å beskytte skuffefronten, sier Nielsen som sjøl var på Klepp Meks. fabrikk på Jæren og hentet spesialskuffa.

- Jeg ble imponert over anlegget og produksjonen, og jeg syns det er fint å ha ei norskprodusert skuffe, sier Nielsen.

40.000 timer

«Kubikk-Nielsen» begynte å kjøre gravemaskin i 1997. Han har jobbet for firmaene Ole M. Almeli AS (Akershus), Martinsen & Duvholt AS (Vestfold) og Isachsen Anlegg AS (Buskerud).

I 2010 «hoppet» han av og etablerte Harestua Anlegg AS.

- Jeg har mye å gjøre og trives som énmaskineier. Det er vel sånn at jobben også er hobbyen. Og når søndagen kommer, begynner det å krible etter å komme i gang, sier Kim A. Nielsen som regner med at han siden 1997 har ca. 40.000 timer bak spakene i gravemaskiner.