Ellingard fant fem brukbare steinblokker med Solvågstein i et nedlagt steinbrudd i bygda Festvåg utenfor Bodø.
Ellingard fant fem brukbare steinblokker med Solvågstein i et nedlagt steinbrudd i bygda Festvåg utenfor Bodø.

Fant sjelden bergart i nedlagt brudd

Bygget vei for å få fraktet ut steiner på til sammen 20 tonn.

Publisert

Det foregår en omfattende rehabilitering av fasaden i Rådhusgata 25 som ligger rett ovenfor Kontraskjæret i Oslo. Hovedentreprenør for prosjektet er Buer Entreprenør med Ellingard Naturstein som underleverandør.

Bygningen i Rådhusgata 25 ble ført opp i 1932, og den gamle fasade-steinen, som ikke var festet godt nok, har etterhvert begynt å løsne fra veggene. Ellingard Naturstein fikk oppdraget med å rehabilitere 2000 kvadratmeter med steinfasade derav 50 kvadratmeter skal byttes ut med original vare. I tillegg skal 5000 bolter skiftes ut. Arbeidene startet i april 2019, og den nye fasaden skal være ferdig i september samme år.

Solvågstein-pyroksenitten fra Nordland

- Det viste seg jo å bli et veldig utfordrende oppdrag siden det dreide seg om en veldig sjelden steinart som ikke lenger er i produksjon, sier Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen.

Det syvetasjers høye bygget er nemlig ett av svært få lokaler i Oslo som har innslag av den sjeldne Solvågstein-pyroksenitten fra Nordland.

Tidligere Oslo Tinghus i Grubbegate og deler av gulvet i Oslo Rådhus er andre eksempel på dette i tillegg til Adam- og Eva-skulpturen på Nidarosdomen og deler av Bodø Domkirke.

- Det som gjør Solvågsteinen spesiell, er at den har veldig høy tetthet og at den glitrer på grunn av pyroksenkrystallene. I tillegg er den lett å bearbeide. Utfordringen var å oppspore det gamle steinbruddet, finne nok mengde brukbar stein samt frakte det til Rådhusgata i Oslo, påpeker Andersen.

Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen, er stolt over at Ellingard og deres montører nå greier å erstatte den sjeldne Solvågsteinen på fasaden i Rådhusgata 25 i Oslo.
Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen, er stolt over at Ellingard og deres montører nå greier å erstatte den sjeldne Solvågsteinen på fasaden i Rådhusgata 25 i Oslo.

Imponert over den dyre steinen

I juni 2019 kunne Ellingard Naturstein presentere første eksempel på en ferdig bearbeidet fasadestein av Solvågstein-pyroksenitt for en imponert byggherre.

For å få ut 20 tonn med Solvågstein så måtte Ellingard bygge en helt ny vei på 70 meter frem til det nedlagte steinbruddet.
For å få ut 20 tonn med Solvågstein så måtte Ellingard bygge en helt ny vei på 70 meter frem til det nedlagte steinbruddet.

- Den nye steinen var helt lik eksisterende stein på fasaden. Nå får vi bevart en flott fasade i Oslo på en perfekt måte. Dette har jo ikke akkurat vært en rimelig affære, men så er da både Norges Rederiforbund og Byantikvaren strålende fornøyd med løsningen av utfordringen, sier Norges Rederiforbunds innleide prosjektleder; Iver Andresen fra ISS Facility Services.

Bygget ny veistrekning

Ellingard Natursteins prosjektleder kan fortelle om en svært så omfattende jobb for å komme fram til den endelige løsningen:

- Det opprinnelige steinbruddet viste seg å ligge i den vesle bygda Festvåg, tre mil nord for Bodø sentrum. Ute på bruddet, som hadde vært nedlagt i nær 50 år, fant vi faktisk fem brukbare blokker på totalt 20 tonn. Men den virkelig store utfordringen var å få heist ut steinblokkene fra bruddet siden steinen lå i vannkanten og ikke var veldig tilgjengelig fra landsiden.

Et alternativet var å få fraktet blokkene ut med helikopter, men man valgte til slutt å bygge en ny veistrekning på 70 meter.

Frakt og bearbeiding

- Deretter ble Solvågstein-blokkene fraktet med lastebil fra Bodø til en fabrikk på Eide på Nordmøre. Der ble steinen kuttet i riktig tykkelse og form og så transportet til Oslo for videre bearbeidelse på Ellingard Collections fabrikk i Østre Aker Vei, før montering i Rådhusgata, sier Bjarg W. Andersen.

Han legger ikke skjul på at han er stolt over det Ellingard og deres montører nå er med på å gjennomføre.

- Det er virkelig moro at vi får lov til å bidra med vår kompetanse på et prosjekt som dette. Det er ikke alle byggherrer som strekker seg så langt for at en ny fasade skal bli mest mulig lik den originale, sier konsernsjef Morten Myhre Larsen i Ellingard Gruppen.

- Og da ønsker også vi å gjøre vårt aller beste for at resultatet skal bli perfekt.  I den sammenheng er fagkompetansen og innsaten til montørene våre det som er helt avgjørende.

STILLING LEDIG: