Utstyret er levert av Alpha Maskin AS og Bertel O. Steen. Chassiset er et toakslet Mercedes-Benz Arocs 1836, og pumpeløsninger er fra Schwing-Stetter.
Utstyret er levert av Alpha Maskin AS og Bertel O. Steen. Chassiset er et toakslet Mercedes-Benz Arocs 1836, og pumpeløsninger er fra Schwing-Stetter.

Norges første el-betongpumpe

KJELLER (AT.no): K. Bull AS har fått levert Norges første elektriske betongpumpe – faktisk uten å ha kunder på den!

Publisert

Onsdag 4. september hadde K. Bull AS åpen dag ved det nye anlegget til bedriften på Kjeller like nord for Oslo. Her hadde bedriften flere nyheter, og blant disse altså det som hevdes å være Norges første elektriske betongpumpe.

Utstyret er levert av Alpha Maskin AS og Bertel O. Steen. Chassiset er et toakslet Mercedes-Benz Arocs 1836, og pumpeløsningen er fra Schwing-Stetter.

Kjøpte bilen uten å ha konkrete oppdrag til den

Daglig leder Kent Bull demonstrerte den nye betongpumpen på åpen dag hos K. Bull AS onsdag 3. september.
Daglig leder Kent Bull demonstrerte den nye betongpumpen på åpen dag hos K. Bull AS onsdag 3. september.

- Dette er den tredje bilen fra fabrikken som leveres. Jeg har muntlig avtale om en til, men vil vente litt med å legge inn endelig bestilling inntil jeg ser hvordan det går med denne, sier daglig leder Kent Bull til AT.no.

Og det er spennende, for bilen og pumpen er bestilt uten at Bull har en eneste kunde på den. Han vil ikke si hva prisen for utstyret endte opp i, men innrømmer at det er «godt over» normal pris for slikt utstyr dersom det skulle vært konvensjonelt.

- Vi har jobbet i flere år for å få entreprenørene til å se mot elektriske løsninger. Vi har spurt om behovet, og samtidig varslet at det vil bli noe dyrere å bruke dette. Da var det ikke lengre like interessant. Til slutt endte det altså med at vi kjøpte denne uten å ha jobb, sier Bull.

Schwing-Stetter hybrid diesel/ elektrisk betongpumpe

  • Maks. teoretisk kapasitet diesel: 96 m3/T
  • Maks. teoretisk kapasitet elektrisitet: 66 m3/T
  • Maks. teoretisk betongtrykk: 85 bar
  • Effektbehow elektrisitet 55 kW
  • Spenning: 400 V 

- Men flere entreprenører sier at de nå vil legge til rette for å få nok strøm inn på byggeplassene til slikt utstyr. Det skal mye krefter til for å skyve betong, sier Bull videre.

- Hva forteller det deg at du ikke har oppdrag for denne nå?

- Det sier meg at de fleste er interessert, men at de ikke vil betale for det, sier Bull som likevel har stor tro på både produktet og markedet.

Spesielt i tunnel og innendørs er åpenbare bruksområder for denne nye doningen.

Demonstrasjon

Når man kommer kjørende til anleggsplassen er det bare å parkere og koble til strøm (125 ampere).

Deretter kjøres støttebein og alle funksjoner, selvfølgelig også betongpumpingen, på strøm og uten utslipp.

- Og dersom det blir strømbrudd kan utstyret kjøres på dieselmotoren slik at det er veldig brukersikkert, sier Bull som ga de besøkende en skikkelig demonstrasjon – med pumping av vann – på plassen utenfor det nye bygget til selskapet.