Minera Skifer i Oppdal har tatt i bruk en meget spisiell og ombygd Hitachi hjulgraver med boreapplikasjon som borerigg i bruddet.

Minera Skifers nye borekjempe

OPPDAL (AT.no): Minera Skifer AS i Oppdal har skaffet seg en meget spesiell Hitachi-hjulgraver med Sandvik boreapplikasjon.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Boredoningen er bygget med utgangspunkt i en Hitachi ZX220WT-5, altså en hjulgraver som originalt veier ca. 24 tonn. Men på grunn av masse ekstrautstyr og en fire tonn tung boreapplikasjon i stikkespissen, måtte maskinen legge på seg 50% for å holde stabiliteten og nå veier den 36 tonn!

Maskinen er så spesiell at Minera Skifer har inngått kontrakt med både Nasta AS for maskin og ombygging, og med Sandvik Norge AS for boreapplikasjonen. Maskinen er både bygget om hos Nasta Spesialproduksjon i Larvik og hos Sandvik i Finland, og hele prosessen tok ca. ett år.

Trygg adkomst

Noe av det mest spesielle, er hytteløft-løsningen som både er høy og langt fremover.

Rundt hytta er det bygget en solid plattform som man kan stå på. I tillegg er bom og stikke forlenget for å øke arbeidsområdet når man borer på pall. Maskinen står ofte på et nivå nedenfor, og borer på pall tre meter høyere og selvfølgelig et stykke foran maskinen. Det er levert full radiostyring slik at føreren kan stå der denne ønsker for bedre oversikt.

Nasta Spesialproduksjon har bygget både bytteløft og plattform rundt hytta. Maskinfører Bjørn Aasan er oppe i høyden her.

Plattformen er spesielt viktig for å gi maskinførerne en trygg adkomst til pallen. Plattformen er omkranset av gjerde, og med en port og nedsenkbar stige i fremkant for enkel tilgang til pallen.

Både maskin, hytteløft og boreapplikasjon styres som nevnt via en bærbar radiostyringskonsoll.

Stor reportasje

I Anlegg&Transport som deles ut på Dyrsku’n og som kommer i posten mot slutten av september (Nr. 9, 2019), har vi stor reportasje med mange flere detaljer om denne meget spesielle maskinen og om livet i bruddet på 1000 meters høyde i Oppdal-fjellet.

Har du ikke abonnement, men ønsker det?

Da sender du en epost til daniel@at.no eller SMS til 45481128. Da vil du bli kontaktet. Alle som tegner nytt abonnement for 970 kr. pr år, får resten av 2019 gratis. Det nye abonnementet vil altså løpe fra 1. januar 2020. Merk henvendelsen med: A&T Spesialtilbud

Powered by Labrador CMS