Fra terrengnivå og ned til 20–25 meter under bakken er det installert måleinstrumenter som varsler om eventuelle bevegelser i grunnen.

Overvåker bygging av ny bru over Trysfjorden

- Vi vil ha varsling umiddelbart, sier geolog Øyvind Dammyr.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Cautus Geo overvåker grunnen under bygging av den nye brua over Trysfjorden, og analyserer fortløpende data fra grunnen under de nye brufundamentene.

Trysfjordbrua blir en av fire lengre bruer på den nye E39 mellom Kristiansand og Mandal. Brua blir 534 meter lang og får en seilingshøyde på 60 meter. Den blir et landemerke og en klar forbedring for trafikantene som skal slippe den lange veien rundt Trysfjorden og den krevende Trybakken på vinterstid.

Byggestart

Cautus Geo har satt ut overvåkingsutstyr både på land og i vannet.

Byggingen av brua er startet. Cautus Geo installerte utstyr i oktober 2019. I fire år skal utstyret overvåke eventuelle bevegelser dypt nede i fjellgrunnen.

Instrumentene er installert fra bakkenivå og ned til dybder på 20–25 meter, der fundamenteringene for Trysfjordbrua etableres.

Norconsult har stått for prosjekteringen av nye E39 fra Kristiansand-vest til Mandal-øst.

Trygghet

- Det er ikke spesielt utfordrende grunnforhold, men eventuelle bevegelser under fundamentene som står i vannkanten på begge sider av fjorden, vil være kritiske. Vi vil ha dokumentasjon og trygghet. Om det mot formodning skjer noe i grunnen, vil vi ha varsling umiddelbart, sier geolog Øyvind Dammyr i Norconsult.

AF Gruppen har totalentreprisen på prosjektet. Byggherre er Nye Veier. Prislappen er 4,7 milliarder kroner.

Nye E39 fra Kristiansand til Mandal blir på nær to mil. Den får fire felts motorvei med fartsgrense 110 km/t. Høsten 2022 skal veien åpnes for normal trafikk. Da er det bygget tre planfrie kryss, fem tunneler og fire lengre bruer.

Utstyr for overvåking:

  • To SAAV borhullsinklinometer.
  • Cambell cr 800 datalogger med trådløs kommunikasjon.
  • Cautus Web for analyse og visning av data.
Powered by Labrador CMS