Conexpo

DEN STORE NYHETEN: Adm. direktør Andreas Corwin (t.v.) ved den nye WA800-8 som fikk sin verdenspremiere i Las Vegas. Her er Corwin sammen med Jens Kenneth Hermansen fra BAS Maskinutleie som også var på plass i USA.
DEN STORE NYHETEN: Adm. direktør Andreas Corwin (t.v.) ved den nye WA800-8 som fikk sin verdenspremiere i Las Vegas. Her er Corwin sammen med Jens Kenneth Hermansen fra BAS Maskinutleie som også var på plass i USA.

Verdenslansering i Las Vegas

Komatsu hadde en verdenslansering på sin stand, hjullasteren WA800-8! Kjempen på 115 tonn er utviklet helt fra bunn av, og det er en skikkelig rugg.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Maskinen er beregnet for å laste 60-100 tonns tipptrucker, og det er ingen tvil om at dette er en etterlengtet maskin i Komatsu-familien. Ei heller at den trengte en oppgradering.

Forrige modell heter WA800-3 og ble lansert på begynnelsen av 2000-tallet, mens Las Vegas-nyheten har hoppet bukk over -4, -5, -6 og -7, og har i stedet altså gått direkte til WA800-8. På disse årene har den lagt på seg ca. 10 tonn i vekt også.

- Dette var virkelig på tide, og det er nå en komplett ny maskin der det er gjort enormt blant annet på førerkomfort, sier storkundeansvarlig Ole-Johnny Jenssen i Hesselberg Maskin AS og legger til at maskinen kan være klar for det europeiske markedet etter sommerferien.

Jenssen var ikke selv på Conexpo, men har tidligere vært i USA på kurs på storebroren WA900 som er kliss lik – bortsett fra vekten. Han legger til at Hesselberg Maskin AS har fått henvendelser på den nye WA800-8 og er optimistisk med tanke på salg.

Masse teknologi

I hytta er det ny sju-tommers høyoppløselig skjerm, varme og kjøling i det luftfjærede setet, bedre sikt og det er lettere tilgang inn i førerkabinen.

På en egen skjerm vises maskinen i fugleperspektiv slik at man når man ønsker kan se rundt hele maskinen for å øke sikkerheten. Et radarsystem varsler også med lyd når et ukjent objekt kommer inn i risikabel sone.

Og apropos teknologi, maskinen har automatisk løft av stein når man er i røysa, semi-automatisk kjøring inn i røysa og semi-automatisk lossing av stein i dumperkassa når man laster i V-syklus. Komatsu opplyser at automatikken først og fremst er utviklet for å hjelpe uerfarne førere til å bli mer produktive, samt at førere ikke skal bli så raskt slitne.

Videre har maskinen variabel «traction control» og modulator clutch-system som skal optimalisere festet for dekkene under lasting i ulike forhold. Komatsu har også forsterket Z-baren på maskinen slik at det skal tåle tøffere forhold og arbeidsoppgaver, samt for- og bakvogn.

Kort visitt

Den japanske produsenten legger også til at syklusene for vedlikehold av girkasse og akslinger er økt og dermed reduseres kostnadene betydelig.

- WA800 var den mest interessante maskinen på Conexpo sett med norske øyne, og vi kan ta imot bestillinger på denne maskinen nå, sier adm. direktør Andreas Corwin i Hesselberg Maskin AS.

Han hadde for øvrig et meget kort opphold på Conexpo, og satt mye mer i fly enn han fikk vært på maskinutstilling i USA.

- Jeg kom over onsdag kveld og reiste tilbake torsdag ved 14-tiden, så det ble under 24 timer i Las Vegas, sier Corwin.

Korona

Grunnen var den dramatiske forandringen og innstramningene på grunn av koronaviruset som skjedde i Norge akkurat samtidig som Conexpo ble arrangert. Fra onsdag til torsdag i Conexpo-uken, ble Norge fullstendig snudd på hodet da regjeringen innførte de mest inngripende restriksjonene i fredstid.

Ettersom Corwin i tillegg har kone som er lege, og to små barn som plutselig må holde seg hjemme på grunn av stengte barnehager, var det bare å snu på femøringen i gamblerbyen.

- Hvordan opplever du hele denne nye situasjonen etter koronaviruset?

- Jeg opplever det som veldig usikkert, og det igjen gjør det litt dramatisk. Alle lurer på hvor lenge dette kan dette kan vare. Vi må bare vente og se, men i store deler av vår bransje sitter det ofte en maskinfører alene i en maskin og jobber, og det er oftest godt om plass rundt. Mye av det samme gjelder for mekanikerne våre, sier Corwin som selvsagt er veldig spent på hvordan samfunnet og bransjen utvikler seg i perioden vi nå er inne i.

 

IMG_20200312_104257.jpg

DEN STORE NYHETEN: Adm. direktør Andreas Corwin (t.v.) ved den nye WA800-8 som fikk sin verdenspremiere i Las Vegas. Her er Corwin sammen med Jens Kenneth Hermansen fra BAS Maskinutleie som også var på plass i USA. Foto: Thor Tveter, Hesselberg

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS