Markus Frydenberg Helle (19) er Brøyt-entusiast og i ledelsen for to store anleggsgrupper på Facebook.
Markus Frydenberg Helle (19) er Brøyt-entusiast og i ledelsen for to store anleggsgrupper på Facebook.

Nordmann er med og styrer verdens største anleggsgrupper

Markus Frydenberg Helle (19) er Brøyt-entusiast, og det har brakt ham inn i den eksklusive ledelsen av et verdensomspennende anleggsnettverk.

Publisert

Markus er veldig interessert i Brøyt-gravere, og publiserer ofte bilder av, og informasjon om, Brøyt på norske og utenlandske sosiale medier for anleggsfolk. Dette fanget oppmerksomheten til irske Chris Maginnis som startet Youtube-kanalen Awesome Earthmovers i 2010. Awesome Earthmovers er nå også på Instagram, Twitter (lite i bruk) og Facebook (side og gruppe).

Chris spurte Markus om han kunne tenke seg å hjelpe til med å moderere Awesome Earthmovers Group på Facebook, da det var mye jobb å fjerne uønskede innlegg og godkjenne tusenvis av nye medlemmer.

I skrivende stund har gruppen passert 178.000 medlemmer fra hele verden. Det er sju administratorer/moderatorer i gruppen, og Markus er en av dem. Han ble moderator der i februar 2019.

Skjermbilde av Facebook-gruppen Awesome Earthmovers Group.
Skjermbilde av Facebook-gruppen Awesome Earthmovers Group.

Facebook-siden Awesome Earthmovers har nå over 886.000 følgere og Youtube-kanalen har over 296.000 abonnenter.

«Ment to be»

Like etter at Markus var blitt Awesome-moderator, ble han spurt av Kevin Walsh - mannen bak Facebook-gruppen International Operators Group med over 163.000 medlemmer - om han kunne tenke seg å være med i ledelsen der også. Så nå er Markus moderator der også.

International Operators har over 50.000 følgere på Instagram og Facebook-siden International Operators har over 1,1 millioner følgere.

Skjermbilde av Facebook-gruppen International Operators Group.
Skjermbilde av Facebook-gruppen International Operators Group.

Lederne for Awesome Earthmovers og International Operators har en egen messenger-gruppe der de diskuterer stor og smått i fred for de hundretusener av gruppe-medlemmer og følgere.

- Det er jo veldig artig at jeg er med i denne gjengen. Men det var litt «ment to be» for jeg har aldri vært beskjeden eller stille av meg, så det var vel derfor jeg ble sett og tatt med. Og så hjelper det at jeg kan en del om Brøyt, og kanskje også at jeg kommer fra Brøyt-landet Norge. Brøyt har høy status blant gravemaskin-entusiaster flere steder i verden, sier Markus som - til tross for hard konkurranse om tittelen - hevder han er Brøyt-entusiast nummer 1 i verden.

Hentet en Brøyt X41 forgraver

Til daglig er Markus Frydenberg Helle å finne i en Volvo ECR235 DL gravemaskin som eies av R Valle Maskin AS i Alver kommune nord for Bergen. Der er han lærling.

Han smiler litt av at han har maskinførerbevis men ikke førerkort.

- Men det er jeg i ferd med å ta nå, forsikrer han.

Markus har skaffet seg denne Brøyt X41 forgraveren.
Markus har skaffet seg denne Brøyt X41 forgraveren.

Han regner med at det blir førerkort på tyngre kjøretøy etter hvert også, det er praktisk når en jobber som maskinfører.

I august fikk han fraktet en Brøyt X41 forgraver fra 1984 fra Nesbyen til Alver. I tiden som kommer skal denne restaureres.

Markus har Instagram-konto som heter Brøytkongen. Der legger han ut Brøyt-bilder for å bevare Brøyt-historien. Det er ikke helt utenkelig at det kommer bilde av X41-en der.

Og til slutt – til dere som ikke helt vet hva en moderator på Facebook gjør: En gruppemoderator godkjenner/avslår medlemsforespørsler, godkjenner/avviser innlegg i gruppen, kan fjerne innlegg og kommentarer, kan fjerne og utestenge personer fra gruppen og kan feste innlegg øverst i innleggs-oversikten.