KUNDETUR: Agaia AS reiste med Anlegg og Miljøservice AS til Italia for å besøke feiemaskinprodusenten Tenax. Fra venstre: Luca Sgarbi (salgsleder Tenax), Sigbjørn Boye (Agaia), Ole Kristian Bergsrud (Agaia), Svein Erik Bjerkrheim (Agaia), Dag Erland Aarøe (Anlegg og Miljøservice) og Nils Petter Bryhn (Agaia).

Agaia med Norges to første Tenax helelektriske feiemaskiner

PÅ TUR: Etter et fabrikkbesøk i Italia i januar, la Agaia inn bestillingen. Maskinene skal rett ut i arbeid på T-banestasjoner i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

STOR HYTTE: Agaia ville se på og sitte i hytta på Tenax Evos Electra 2.0-maskinen før de kjøpte den.

Anlegg og Miljøservice AS har sikret seg agenturet på de italienske feiemaskinene som er 100% elektriske, og helt uten hydraulikksystem og hydraulikkolje. Det norske selskapet fikk agenturet «midt i pandemien», og derfor har det vært trøblete å få til kundebesøk til fabrikken i Carpi like ved Modena i Italia. Men i januar åpnet det seg en mulighet, og Agaia deltok på reisen. Agaia het tidligere Steen & Lund, og er kjent som Norges største entreprenør innen vedlikehold og utvikling av uterom, men skiftet sist høst navn til Agaia.

90% elektrisk

- Vi har satt opp farten med elektrifiseringen av utstyret hos oss, og 90% av det vi investerer i nå er elektrisk. 80% av virksomheten vår er i Oslo, stort sett statlige og kommunale jobber. Vi vil være med på det grønne skiftet, og vi har tatt det inn i strategiplanen vår å ta denne investeringen, sier Svein Erik Bjerkreim som er avdelingsleder Mannskap, Maskiner og Utstyr i Agaia.

Agaia AS er frste kunde p Tenax elektriske feiemaskiner som Anlegg- og Miljteknikk representerer i Norge. Her fra fabrikkbesk i Carpi i Italia i januar 2022.

Bjerkreim og tre av hans kollegaer ble med den norske Tenax-forhandleren Anlegg og Miljøservice AS på fabrikkbesøk i Italia 13.-14. januar. Agaia hadde planer om å investere i én maskin, men endte i stedet med to: En Tenax Evos Electra 2.0 og en Maxwind EH med oppsamler på 110-liters sekk.

- Vi skal bruke maskinene på kontrakten vi har på T-banestasjonene i Oslo, sier Bjerkreim.

Tidlig ute

Tenax har produsert helelektriske feiemaskiner siden 2014. Eieren av selskapet var tidligere medeier hos en annen feiemaskinprodusent, men startet opp for seg selv da firmaet han jobbet i ble solgt. Etter hvert kom det forespørsler spesielt fra Frankrike om å produsere elektriske feiemaskiner. Dette ble starten på det selskapet selv hevder de var først i verden med; nemlig å produsere helelektriske feiemaskiner på lav spenning.

DEMO: Det ble selvsagt satt av litt tid til å teste ut maskinene.

- Disse maskinen er pr. i dag de eneste helelektriske feiemaskinene. De har ikke olje eller hydraulikk ettersom alt er elektrisk drevet. Maskinene er på 48V, altså maskiner med lav spenning, og dette gjør både ladning, vedlikehold og lagring enklere for brukeren, sier daglig leder Dag Erland Aarøe hos den norske Tenax-forhandleren Anlegg og Miljøservice AS.

Avgjørende

Nettopp fraværet av hydraulikk på maskinene, ble tungen på vektskålen for Agaia.

- Vi var i kontakt med fire forhandlere, og prisene var ganske like. Grunnen til valget vårt er at vi ønsket helelektriske maskiner, uten hydraulikk. I tillegg er vi veldig fornøyd med Dag og oppfølgingen vi har fått fra Anlegg og Miljøservice, så det føles bra, sier Bjerkreim.

AVTALE: Det ble ikke én maskin som planlagt, men både en Maxwind EH med oppsamler på 110-liters sekk (foran) og den større Tenax Evos Electra 2.0 (bak). Her er Svein Erik Bjerkrheim (t.v.) fra Agaia og Dag Erland Aarøe fra Anlegg og Miljøservice.

Aarøe er selvfølgelig glad for denne tilliten.

Han legger til at fraværet av hydraulikk er meget energibesparende for denne type maskiner. Faktisk tar hydraulikken 63% av kapasiteten på slike maskiner, rapporterer Aarøe. Ifølge ham har maskinene driftstid på 8-9 timer. Litium-ion-batteriene lades fra 0-100% på bare tre timer. Batteriene kan lades med standard utstyr, og på hurtigladestasjoner som finnes på f.eks. bensinstasjoner.

Dette var detaljer som appellerte til Bjerkreim og hans kollegaer i Agaia, men de ønsket spesielt å se feiemaskinen Tenax Evos Electra 2.0 med egne øyne før de skrev avtale.

- Vi har hatt litt erfaring med italienske maskiner tidligere, at de kan ha litt små hytter. Mange norske førere trenger litt mer plass, og derfor ønsket vi å reise ned for å se an førermiljøet før vi kjøpte maskinen, sier Agaia-lederen.

Nyhet i vente

Tenax produserer feiemaskiner fra 0,1 til 2,0 m3, men om et års tid (våren 2023) kan selskapet levere helelektriske maskiner opptil 5 m3. Den store modellen vil vises på messen PLMA i Amsterdam i sommer, og maskinene kan bestilles til høsten, opplyser Aarøe.

Aarøe forteller videre at personell nå får kursing i maskinene ved fabrikken i Italia, og han har stor tro på det nye agenturet som selskapet har sikret seg.

- Vi bygger opp nødvendig lager, og vi er ute i markedet for å få noen flere forhandlere i Norge for disse maskinene, sier han videre.

Powered by Labrador CMS