Valtra Q.
Valtra Q.

Helt ny traktorserie fra Valtra

Den kalles Q, og er en av de større Valtra-seriene.

Valtras 5. generasjons traktorer er nå komplett med en helt ny serie, Q, som passer inn mellom T- og S-serien. Q-serien som er konstruert og produsert i Finland, er en traktor for store gårder og for maskinentreprenører som trenger en traktor i segmentet 230 - 305 hk (se modelloversikt nederst).

Q-serien har en 7,4 liters Agco Power-motor og Agco CVT-transmisjon (continuously variable transmission). Valtra er som mange sikkert vet et merke i Agco-konsernet.

Motorens makseffekt er tilgjengelig ved 1850 o/min. Maksimalt dreiemoment er konsekvent mellom 1000 til 1500 o/min. En EcoPower-funksjon er standard.  Maksimal kjørehastighet oppnås ved 1500 o/min.

Den elektroniske transmisjonsstyringen på Q-serien velger automatisk lavest mulig motorturtall for å oppnå lavest mulig drivstofforbruk. Føreren justerer ganske enkelt innstillingene til det som passer best for oppgaven. Med turtallsfall-kontroll kan føreren endre atferden til traktoren for mer økonomisk eller intensiv drift, for enten å spare drivstoff eller tid.

Førerplassen i Valtra Q.
Førerplassen i Valtra Q.

Q-traktoren veier 9,2 tonn. Maksimal vekt er 16 tonn. Dette skal garantere høy, lovlig nyttelast etter vei.

- Q-serien er kompakt, har lav totalhøyde og lang akselavstand. Det lave tyngdepunktet gjør Q-serien ekstremt stabil. Aires luftfjæring i kombinasjon med den lange akselavstanden gir enorm trekkraft, og reduserer «gynging» som følge av hjulsluring. Luftfjæringen har raskere reaksjonstid enn standard hydraulisk fjæring. Dette gir bedre og mer stabil kontakt mellom dekk og underlag, skriver Valtra i en pressemelding.

I transporthastigheter overføres det meste av kraften rent mekanisk, noe som gir rask og jevn akselerasjon. Både førerhuset og forakselen er luftfjæret.

Q-serien er utstyrt med telemetrisystemet Valtra Connect, og har en sømløs integrering av FMIS- og Agrirouter. Alle Smart Farming-funksjoner styres via SmartTouch-brukergrensesnittet.

Oppgavefiler kan lagres slik at det bare tar noen sveip og trykk for å starte oppgaver.

Farge, sentralsmøring, dekktrykk og lys

Q-serien kan tilpasses med Valtra Unlimited. Fra oppgraderinger i førerhuset eller traktorfarge til spesialtilpasninger for entreprenørarbeid i felt eller transport.

Q-serien kan optimaliseres med Valtra Unlimited automatisk sentralsmøringssystem.

Et dekktrykkregulerings-system kan redusere marktrykket, og ved transport reduserer det drivstofforbruket.

Valtra Unlimited øker sikkerheten hos Q-serien med nye integrerte LED-arbeidslys med balansert belysning forover og til sidene. Auto-funksjon på roterende varsellamper aktiveres når hastigheten når 25 km/t. Når arbeidsdagen er over, lyser Q-seriens «følg meg hjem» lysfunksjon foran i midjenivået en viss tid etter at man forlater førerhuset.

Produksjon og levering

Alt ved Q-serien er konstruert for å redusere bruken av innsatsfaktorer, maksimere utbyttet samt minimalisere drivstofforbruket.

Q-serien kommer fra en av verdens mest bærekraftige traktorfabrikker, i Suolahti, Finland. Fabrikken drives utelukkende med fornybar energi.

Produksjonen av Q-serien starter høsten 2022, og de første traktorene leveres til kunder fra oktober.

Powered by Labrador CMS