RETURPLAST: HÅG Capisco puls kontorstol, designet av Peter Opsvik, er laget i materiale fra kasserte plastbrøytestikker.

Kontorstoler lagd av ødelagte brøytestikker

VÅREN 2021: Da ble et begrenset antall av den klassiske kontorstolen, HÅG Capisco Puls, lagd av kasserte brøytestikker i plast.

Publisert Sist oppdatert

Forsøksprosjektet ble vellykket, og nå har HÅG storproduksjon på Røros av kontorstoler basert på resirkulert plastmateriale fra innsamlede og kasserte brøytestikker.

- Det føles meningsfullt å gå på jobb når man vet at man kan få et så stort volum søppel til å bli til høyt funksjonelle og vakre produkter, sier Christian Lodgaard - konserndirektør for design i Flokk.

Det «kasserte brøytestikke-prosjektet» var del av et prosjekt sammen med SINTEF hvor man ønsket å utforske nye, bærekraftige og lokale måter å bruke postkonsumert resirkulerte materialer for å lage vakre møbler.

Etter den vellykkede testen har Flokk utarbeidet et samarbeid med Våler Vekst (Norges største produsent av brøytestikker), Statens vegvesen og større aktører i snøbrøyting rundt om i Norge. Målet er å samle inn og skape en jevn og bærekraftig materialstrøm av ødelagte plast brøytestikker som hadde fått hard medfart av vær og vind. Testen har vist at de ødelagte stikkene kan kuttes til mindre plastbiter, smeltes om og bli til nye komponenter til kontorstoler.

I løpet av 12 måneder sikret Flokk seg en første innsamling av 7,5 tonn råmaterialer, og det har gitt 2800 HÅG Capisco Puls stoler. Og ifølge prognosen fra brøytestikkeprodusent Våler Vekst vil det i fremtiden neppe bli mangel på råmaterialer. Årlig blir 600 tonn plast benyttet til brøytestikker, og Våler Vekst regner med at 30% blir så skadet hver sesong at de ikke kan repareres. Flokk ser nå på ytterligere muligheter til å benytte returplastmaterialet fra brøytestikker i flere av bedriftens produkter.

Powered by Labrador CMS