NATURRESERVAT: Hogsten på Adalstjern naturreservat nærmer seg slutten for Jon Lislien (t.v.) og skogsentreprenør Knut Erik Solberg, her med sine nye Malwa-maskiner. Fotos: Skogservice AS
NATURRESERVAT: Hogsten på Adalstjern naturreservat nærmer seg slutten for Jon Lislien (t.v.) og skogsentreprenør Knut Erik Solberg, her med sine nye Malwa-maskiner. Fotos: Skogservice AS

Minimaskiner – også i skogen

HORTEN: I skogbruket er det kraftige rugger som hogger og kjører ut virket. Men det hender det dukker opp små og lette maskiner som piler rundt for å ta ut tynningsvirke. Svenske Malwa produserer minimaskiner for skogbruket. Nå har to Malwa-maskiner tatt ut ca. 450 m³ i Adalstjern naturreservat i Horten.

Publisert Sist oppdatert

Den jobben har skogentreprenør Knut Erik Solberg, Siljan (Vestfold/Telemark) og Jon Lislien (21) utført med hogstmaskinen Malwa 560H (5,1 tonn) og lastbæreren 560F (5,1 tonn).

Solberg fikk Malwa-duoen i begynnelsen av mars, og etter jobben i Horten står tynningsdrifter for tre skogeier i Notodden for tur. Her skal det samlet avvirkes ca. 8000 m³ i furu-/granskog.

Restaurering

Hogsten av den 50-60 år gamle furua på Adalstjern naturreservat, inngår i et nasjonalt prosjekt for restaurering av myr og våtmark. «Vannstanden i Adalstjern-myra skal økes for å minske nedbrytingen av torv. Når myr grøftes, tørker den øvre delen. Da slipper luft til, og dermed brytes torv ned. Lagret karbon slippes da ut som CO₂. Trær bruker mye vann, og derfor gjennomføres hogsten, og myra kommer til å vokse slik den gjorde før den ble grøftet.

Reservatets evne til å være et leveområde for truede arter, planter og dyr vil øke, heter det blant annet i redegjørelsen fra statsforvalteren i Vestfold/Telemark og Statens naturoppsyn.

Skånsomme

KAPASITET:Med tilhenger har 560F lastekapasitet på 9 tonn.
KAPASITET:Med tilhenger har 560F lastekapasitet på 9 tonn.

Malwa-maskinene med lav egenvekt og frigangshøyde på 40 cm, er skånsomme på bløt mark. Maskinbredden er 1,95 m og de smidige småtassene trenger ikke stikkveier for å utføre tynning.

De bestandsgående maskinene snor seg mellom stammene og «får tak i» trærne som skal tas ut.

«Flyter godt»

- Maskinene «flyter godt» på bæresvak mark, og de passer utmerket i myrområdet vi nå har jobbet i, sier Knut Erik Solberg om sin nye Malwa-duo. Hogstmaskinen 560H har LogMax-aggregat (928A) med fellediameter på 42 cm, og Mowi-kranen har en rekkevidde på 6,2 m. Hydraulikkapasiteten er på 148 l/min.

FELLING: Hogstmaskinen 560H klar til legge nok ei buske i bakken.
FELLING: Hogstmaskinen 560H klar til legge nok ei buske i bakken.

Lastbæreren 560F har lastekapasitet på 5 tonn og er utstyrt med Cranab-kran med rekkevidde på 8,2 m. Maskinen kan leveres med henger som tar 4 tonn. Denne løsningen har Solberg valgt, og han får dermed med seg 9 tonn i hvert lass.

Cat-motorer

De nye Malwa-maskinene er 4. generasjon fra den svenske produsenten som har sin fabrikk i Skene i nærheten av Göteborg. Årlig produksjon ligger på et 50-talls maskiner.

- Den nye generasjonen byr på mye nytt, blant annet økt drakraft, hytter med lavt støynivå og stillegående og sterke Steg V Cat-motorer med effekt på 55 kW/75 hk og pumper fra Bosch/Rexroth, for å nevne noe, sier Kai Eriksen i Skogservice AS (Siljan) som importerer Malwa-maskinene.

Firmaet har vært importør siden siste halvdel i 2019, og ifølge Eriksen har firmaet til nå levert et 20-talls maskiner.

- Brorparten av kundene er skogeiere med større eiendommer, som vil tynne og drive skogskjøtsel sjøl. Men i april setter Haneborg Skogsdrift på Bjørkelangen en ny Malwa-maskin inn i sine tynningsdrifter sammen med en Malwa-maskin de har fra før, sier Eriksen.