NCC sparte 1600 lastebil-turer og fikk ingen overlastgebyr med nytt system

De brukte en digital løsning som kobler sammen maskinførere, lastebilsjåfører og arbeidsledere i sanntid.

Publisert Sist oppdatert

- I masseforflytningsprosjekter er hver eneste last avgjørende, og selv de minste forstyrrelser kan ha stor påvirkning over tid. Efficient Load Out har potensial til å dramatisk øke prosesseffektiviteten og optimalisere nyttelasten i hver eneste syklus, skriver Volvo Construction Equipment i en nyhetsmelding.

- Optimalisering av driftseffektiviteten til lasteprosessen forbedrer ikke bare lønnsomheten, men øker også sikkerheten og reduserer miljøpåvirkningen i prosjektene. Efficient Load Out er den perfekte løsningen for prosjekter der det flyttes store mengder materiale, sier Robert Nilsson, Efficient Load Out Service Owner hos Volvo.

Kobler sammen alle involverte

Efficient Load Out er en nettsky-basert programvareløsning som er designet for å forbedre nøyaktigheten og effektiviteten til masseforflytningsprosjekter. Uavhengig av utstyrsmerke, kobler applikasjonen sammen alle parter i lasteprosessen – fra anleggsområdet til kontoret.

Men en app har lastebilsjåførene full oversikt over lasteprosessen synkronisert med lasteren og med kontoret.
Men en app har lastebilsjåførene full oversikt over lasteprosessen synkronisert med lasteren og med kontoret.

Lastebilsjåføren laster ned Efficient Load Out-appen før ankomst, registrerer kjøretøyet ved hjelp av registreringsnummeret og angir maksimal nyttelast. Maskinføreren logger seg inn på det samme systemet og kan se listen over lastebiler som venter på å bli lastet. Maskinføreren kan «tilkalle» en tilgjengelig tom lastebil ved å trykke på en knapp, for deretter å fylle lastebilen til dens optimale nyttelast, basert på vekt og type materiale som er registrert i systemet.

På prosjektkontoret blir alle inndata rapportert videre til nettskyen og presentert i et kontinuerlig oppdatert databilde. Oppsummerende produksjonsrapporter er også tilgjengelige.

Mer økonomisk, miljøvennlig og sikkert

Med en fyllingsgrad på 95 % – 99 % på hver eneste tur vil under- eller overlasting høre fortiden til med Efficient Load Out. Applikasjonen vil i tillegg hjelpe til med å redusere antall transportsykluser, CO₂-utslippet og trafikkmengden på anleggsområdet. Det fulldigitaliserte samarbeidet mellom maskinførere og lastebilsjåfører gjør det mulig å overlevere kvitteringer fra komforten og sikkerheten til førerhuset, sier Nilsson.

Slik ser maskinførerens side av Efficient Load Out ut.
Slik ser maskinførerens side av Efficient Load Out ut.

På kontoret eliminerer den fulldigitaliserte Efficient Load Out-løsningen bort papirarbeidet fra administrasjonsprosessen. Kontoret drar også nytte av produksjonsinformasjon i sanntid, noe som gir bedre planlegging og mer presise beslutninger.

Med tilgjengelig informasjon som inkluderer vekt og type materiale som har blitt transportert, så vel som laste- og tømmelokasjon, kan administrasjonen på anleggsområdet oppnå full oversikt over driften. I tillegg kan informasjonen nås av alle involverte i prosessen, noe som skal bidra til å styrke samarbeidet og kommunikasjonen.

NCC: - 1600 sparte lastebilturer og ingen overlastgebyr

Efficient Load Out-løsningen ble først lansert i 2019, utviklet i samarbeid med den svenske entreprenøren NCC, som var på utkikk etter en løsning for å optimalisere lasteprosessen i et stort infrastrukturprosjekt. Gravearbeidene i forbindelse med en underjordisk tunnel og bru over motorveien E6 i Göteborg krevde fjerning av over 2 millioner tonn masse.

På kontoret har man full oversikt i sanntid over masseflyttingen.
På kontoret har man full oversikt i sanntid over masseflyttingen.

Rent praktisk hadde NCC-prosjektet tre gravemaskiner og over 20 lastebiler koblet til Efficient Load Out, med gode resultater gjennom de første 12 månedene. Prosjektet fikk en reduksjon i trafikken på anleggsområdet på 10 %, noe som tilsvarer 1600 færre lastebilturer og 32.000 liter i redusert drivstofforbruk. Dette gav en månedlig besparelse på 100.000 euro, med ytterligere 200.000 euro i besparelser på administrativt ansatte. NCC reduserte CO₂-utslippet med 85 tonn, og fikk heller ingen overlastgebyr.

Gjør det tilgjengelig for alle

Basert på deres erfaring med NCC, ønsker Volvo Construction Equipment nå å formidle fordelene med Efficient Load Out til flere kunder over hele verden.

- Vi gleder oss til å tilby vår kunnskap og erfaring for å støtte flere kunder i deres arbeid med å gjøre driften mer lønnsom og miljøvennlig, sier Robert Nilsson.

Powered by Labrador CMS