Pon Equipment skal bygge anleggsmaskin til Elon Musk

Den skal brukes på Mars.

Publisert

Caterpillar har nylig inngått samarbeid med Elon Musk (Tesla-gründeren), der det er avtalt at når en av rakettene, «Falcon Super Heavy», forlater jorden i retning Mars neste år, vil det være en spesialutgave av en Cat 289D3 terrenglaster ombord.

Musk har høye ambisjoner om kolonisering av Mars og Starship-prosjektet er en viktig del av dette. Med sin erfaring med batteridrevne gravere har Pon Equipment blitt forespurt av Caterpillar å elektrifisere den lille råtassen.

Den særdeles astronomi-interesserte direktøren i Pon Equipment AS, Erik Sollerud, er mildt sagt begeistret over muligheten til å bidra til en kolonisering av Mars:

- Dette er vel noe av det mest spennende jeg har opplevd i min tid i Pon. Vi i Pon synes det er utrolig spennende å være med på å utvikle denne maskinen og er utrolig stolte av at en Cat-maskin skal være en av de første kjøretøyene som bidrar til koloniseringen av planeten Mars.

Cat-maskinen skal legge til rette for kolonisering av Mars

Terrenglasteren, en Cat 289D3 på ca. 4,8 tonn, vil ha en rekke viktige oppgaver på Mars. En av disse er å rydde unna hindringer som steiner og jord for de allerede eksisterende kjøretøyene på Mars.

Velter en av roverne som nå befinner seg på planeten er det ingen mulighet å få dem på rett kjøl igjen. Det er derfor en uvurderlig viktig jobb terrenglasteren skal utføre. I tillegg vil den være utstyrt med jordbor som skal kunne bidra til å bore dypere ned i overflaten enn det roverne til nå har vært i stand til, for å hente ut verdifulle jordprøver.

Med andre ord blir terrenglasteren en vaktmester som vil utføre nyttige oppgaver som tilrettelegger for det viktige forskningsarbeidet roverne gjør på Mars. Prøvene maskinen skal bidra med å hente opp er en viktig del av forskningen rundt den mineralogiske tidslinjen på Mars, som består av periodene Phyllocian, Theikian og Siderikian.

På litt lengre sikt vil Cat-maskinen også ha en meget viktig oppgave for Elon Musks store drøm om å kolonisere Mars. Musk ønsker å kapre elbilmarkedet på Mars fra starten.

En jordsag av denne typen, er blant utstyret som skal brukes til Cat-en på Mars-oppdraget.
En jordsag av denne typen, er blant utstyret som skal brukes til Cat-en på Mars-oppdraget.

Cat-en vil derfor også være utstyrt med ulike typer jordsag og -bor som skal lage kanaler som klargjør for rørledningene for ladestasjoner til Tesla bilene Musk planlegger å sende til Mars. Dermed er mye klart for de første menneskene som er tenkt å sendes til Mars i 2024.

Cat terrenglaster med fossilfri drift - må tåle 63 kuldegrader

Den største tilpasningen av denne Cat 289D3 som også vil komme oss på jorda til gode, er at Pon Equipment er forespurt om å elektrifisere terrenglasteren. Med kraftige batterier som lades via solceller, slik roverne lades, blir dette en høyst fossilfri-drevet maskin.

En utfordring blir kulda på Mars. Det kan bli helt ned til 63 minusgrader, men produktutviklingsavdelingen til Pon Equipment har allerede en del erfaring med batteridrift i kalde strøk.

Ikke bare skal maskinen tilpasses fra dieseldrevet til batteridrevet drift. Den skal også fjernstyres fra jorda. Her har Caterpillar kontaktet et annet norsk firma som har ekspertise på dette området. Kobling til redskapene som også skal sendes til Mars gjøres enkelt via en spesiallaget avansert dokkingstasjon. Dermed blir det enkelt for maskinføreren på SpaceX å bytte redskap mellom de ulike oppgavene maskinen skal gjøre.

Støvfilter med ekstrem ytelse skal beskytte mot det røde støvet

Cat terrenglasteren er nøye utvalgt for oppdraget, og er særdeles egnet til denne typen jobb. Terrenglasteren vil blant annet få ekstra beltebeskyttelse, high performance-filter som har ekstra filtrering mot det røde støvet på Mars og ekstra coating for å beskytte lakken mot det tøffe klimaet.

Produktsjef, Glenn Thorén er ikke i tvil om at allsidigheten til denne maskinen, samt alle redskapene den kan utrustes med, gjør den særdeles egnet til oppgavene på Mars.

Caterpillar har stilt seg villig til å investere mye i dette prosjektet ved å utvikle en versjon av terrenglasteren som både kan fjernstyres fra bakken og drives på batterier som lades av sola. Det er fortsatt ute i det blå (bokstavelig talt) når oppskytningen vil finne sted, men Musk har ambisiøse planer for 2022.

Og du - husk hvilken dato det er i dag (1. april). Det kan ha noe å si for om dette blir noe av.