TROLLSTIGEN: På strekningen nede til høyre i bildet vurderes det å bygge tunnel.

Vurderer å bygge tunnel i Trollstigen

Vurderer sikkerhet mot blant annet utsikt.

Fylkesveiavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune skal gjennomføre et forprosjekt for utredning av alternative løsninger for sikring av strekningen Huldrebrua - Stigfossbrua i Trollstigen. 

Det er godt kjent at strekningen er utsatt for steinsprang og skred. Prosjektet knytt til rassikring har pågått i flere år, helt siden Statens vegvesen hadde forvaltningsansvaret for fylkesveiene. Deres anbefalinger var i 2019 at man burde se på to ulike alternativer; et fjellsikringsalternativ og et tunnelalternativ.

Alternativ A: Fjellsikringsalternativet

Fjellsikringsalternativet baserer seg på rensk og sikring av fjellet med bolter, nett, fanggjerde med mer. Arbeidet kan bli gjennomført blant annet ved bruk av «taugående personell».

Skredsikringsalternativet der man ikke bygger tunnel. Sikringstiltak i røde felter.

Alternativ B: Tunnelalternativet

Tunnelalternativet er en T13-tunnel (13 meter bred) med plass til to kjørefelt og gangvei som strekker seg fra Fiva-svingen og opp til Stigfossbrua. Tunnelen vil føre trafikanter vekk fra partiet med høyest risiko for steinsprang og skred.

Den gule linjen viser hvordan tunnelen i Trollstigen kan bli utformet.

Stengt vei over flere år

- Fylkestinget vedtok i oktober 2022 å se på et alternativ med fjellsikring, men vil også vurdere et tunnelalternativ som grunnlag for et konseptvalg og videre planlegging. Vi tar sikte på en politisk avklaring på konseptvalg vinter 2023-2024, sier fylkesveisjef i Møre og Romsdal fylkeskommune, Ole Jan Tønnesen.

I den senere planfasen vil fylkesveiavdelingen arbeide målrettet for å unngå unødige ulemper for trafikkavviklingen under anleggsperioden, men det er ikke til å unngå at begge alternativene vil kunne medføre stenging i deler av sesongen over flere år.

Ønsker innspill tidlig 

Selv om det ikke er noe krav til høring for oppstarten av dette forprosjektet, ønsker fylkesveiavdelingen innspill i tidlig fase. Noe av bakgrunnen for dette, er å greie å fange opp ideer, utfordringer og andre aspekter knyttet til dette arbeidet så tidlig som mulig.

- Det er mange interessenter i Trollstigen og det er viktig for fylkeskommunen å ha kontakt og finne ut hvordan dette arbeidet vil påvirke alle disse. Derfor ønsker vi allerede nå å åpne for innspill slik at vi får et best mulig grunnlag å jobbe med, sier Tønnesen.

Innspill eller annen relevant informasjon må komme innen 14. Juli 2023.

Powered by Labrador CMS