Det var en lun og fin feiring av skytsengelen S. Barbara inne i tunnelen til Marti IAV DA ved Snekkestad i Vestfold tirsdag kveld.
Det var en lun og fin feiring av skytsengelen S. Barbara inne i tunnelen til Marti IAV DA ved Snekkestad i Vestfold tirsdag kveld.

140 feiret St. Barbara

SNEKKESTAD (AT.no) For andre gang ble gruvearbeidernes skytsengel St. Barbara feiret inne i fjellet i Holmestand.

Antallet besøkende er doblet fra første feiring i fjor til den andre som var tirsdag kveld i tunnelen ved Holmestrand. Den sveitsisk-islandske storentreprenøren Marti IAV DA driver en 2,1 km lang tunnel i Holmestrand-prosjektet der det skal drives 12,3 km jernbanetunnel fra Holm til Nykirke.

I Sveits feirer gruvearbeiderne skytsengelen (se forklaring nederst i saken) St. Barbara 4. desember hvert år. Da stopper boremaskinene, sprengstoffet blir liggende i ADR-hengeren og alle arbeiderne og samarbeidspartnere inviteres til fest.

Sang i fjellet

Kvelden begynte med at prosjektleder André Pas ønsket velkommen og deretter varm gløgg i det særdeles sure vinterværet. Deretter trakk alle de 140 gjestene inn i fjellet og ble møtt av lun sang fra et lokalt kor som hadde stilt opp ved én av de to stuffene i tunnelen. Inne i tunnelen var det verdig markering av gruvearbeidernes skytsengel med katolsk prest og en statue av St. Barbara i sentrum. Deretter fulgte taler, mat, god drikke og mer sang. Ute i ett av anleggsteltene hadde Marti IAV dekket med hvit duk, treretters middag, DJ og dans i ett av anleggsteltene - for anledningen omgjort til partytelt.

Marti IAV DA, eller Marti Norge AS som det norske selskapet heter, ligger på skjema for tunnelen selskapet skal drive. I forrige uke nådde selskapet en milepæl ved å nå halvveis i tunnelen både når det gjelder meter og kubikk stein de har tatt ut. Så langt har selskapet tatt ut 320.000 fm3 stein.

Dette er historien om St. Barbara:

St. Barbara var en vakker jomfru som av sin hedenske far ble holdt innestengt i et tårn for å holde henne borte fra ivrige friere, samt hennes ønske om å hjelpe fattige.

Da faren fant ut at hun var blitt en kristen, ble han så rystet at han fikk henne torturert av prokonsulen. Etter torturen ble hun ført tilbake til fengselet, men da viste Vår Herre seg for henne og leget hennes sår. Da prokonsulen så at alle anstrengelser var forgjeves, uttalte han sin dom. Barbara skulle halshugges. Faren ønsket selv å ha det privilegium å utføre dødsdommen.

Den 4. desember i år 237 halshugget han sin egen datter. Da Barbaras hode ble skilt fra kroppen, oppsto det en forferdelig storm og faren og prokonsulen ble begge drept av lynnedslag. (Fortalt av driftsleder David Fossati)

 

Forsiden nå