- Jeg skal i alle fall holde på ett år til, så får vi se, sier 71-årige Finn Holm og klyver opp i førerhytta på hogstmaskinen.
- Jeg skal i alle fall holde på ett år til, så får vi se, sier 71-årige Finn Holm og klyver opp i førerhytta på hogstmaskinen.

71-åring med fast grep i hogstspakene

Finn Holm stakk til skogs som guttunge. Nå er guttungen blitt 71 år og skogen er fortsatt arbeidsplassen. Hver dag klyver han opp i "kvister'n" for å hogge tømmer, ofte til langt utpå kvelden. Gamlefar kjører nemlig skift som de yngre arbeidskameratene i Holm Skogsdrift AS.

Finn Holm er en kjent skikkelse i skogsentreprenørkretser. Få har holdt på lengre i bransjen enn 71-åringen fra Simostranda, Modum i Buskerud. En mer berømt skikkelse blant de 350 sjelene i hjembygda, er skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen. Olympia- og verdensmesteren har forresten mye å takke den spreke skogsentreprenøren og hans tvillingbror Arne for. De var nemlig blant ildsjelene som på slutten av '60-tallet etablerte skiskyttergruppa i Simostranda IL.

Hver sin gamp

Familiebedriften Holm Skogsdrift AS ble etablert i 2004 med Arne og tvillingbror Finn og hans sønn Gjermund (42) som eiere. Men Holm-tvillingenes skoglige sysler startet altså lenge før det.

- Vi er jo fra gard og begynte tidlig i skogen. Jeg husker første gangen Arne og jeg dro aleine til skogs med hver vår gamp for å hogge tørrgran med svans. Vi var vel ikke mer enn tolv, tror jeg, sier Finn og kikker bort på tvillingbroren.

8000 kubikkmeter

Vi er på Ormåsen ved Vestfossen hvor Holm Skogsdrift er i gang med sin største enkeltdrift noensinne, 8000 m 3 høyreist gran og furu. Matpausen er noen få timer unna, men det er hyggelig å få besøk. Det tar ikke lang tid før det er god fyr på bålet.

- Det er koselig å gjøre opp varme i skauen. Det gjorde vi ofte før i tida når vi skulle ete maten vår. Vi har ikke tid til bål nå. Nå tar vi matpakka på fem minutter inne i maskinen, så er det på'n igjen, sier Finn.

Hjulkjørte 20 mil

Tvillingenes entreprenørkarriere startet i 1961 da Brødrene Holm ble etablert. Den første maskinen var en Fordson-traktor med to-tromlet vinsj. I 1972 økte maskinparken med en Rottne Blondin lassbærer. Fire år senere var det dags å handle ny lassbærer, og Finn dro til Kongsvinger for å hente en SMV 21 lassbærer.

- Den hjulkjørte jeg hjem til Modum. Jeg brukte hele dagen på de 20 milene. Vi hadde ikke kjøpt maskinen, vi skulle bare ha den på prøve én dag. Dagen etterpå kom de fra Kongsvinger for å hente lassbæreren. Vi syns ikke noe særlig om den og kjøpte en Kockum 850 isteden, forteller Finn.

Et digert beist

Den første kvistemaskinen kjøpte Holm-brødrene i 1977. Det var en Kockum 850/78.

- Det var et digert beist av en maskin. Den hadde vi i mange år. Vi satte også på et felleaggregat og brukte den som høgger et års tid. Etter det bygde vi den om til lassbærer og kjørte med den fram til 1986. I de åra måtte du være en kyndig reparatør. Det var alltid noe som gikk i filler, og vi hadde et mobilt sveiseapparat som ble flittig brukt. Vi skrudde 2-3 dager i uka og kjørte resten, eller reparerte på dagskiftet og kjørte om natta. Dagens skogmaskiner har jo en helt annen kvalitet. Men vi tjente litt penger i de første åra også, sier Finn.

25.000 timer

Det er blitt mye "grønt" opp gjennom årene. Den første to-greperen, ÖSA 706/250, kom til gards i 1986. Tre år senere ble den etterfølgende modellen 707/250 kjøpt. Den første Timberjack'n, lassbæreren 1210, handlet brødrene i 1995. Den ble først byttet inn i fjor, etter 25.000 timer på telleren uten å ha "rørt en eneste skrue".

I 2004 ble hogstmaskinen Timberjack 1270D satt i drift, og Finn trodde den ble den siste hogstmaskinen han "tok ut". Slik gikk det ikke. I november ifjor ble den skiftet ut med nye John Deere 1270E (23 tonn) med hogstaggregatet H480C (fellediameter ca.72 cm). Den er proppfull av databokser og elektronikk - og en flott maskin å hogge med, ifølge Finn. Skulle det bli krøll med elektronikken, er ikke hjelpen langt unna. Sønnen Gjermund som er familiefirmaets daglige leder, er utdannet ingeniør i robotteknologi og vel bevandret i hightechens verden.

Firmaets to lassbærere som kjører frem de ca. 30.000 m 3 Holm-karene avvirker årlig, er også grønne, Timberjack 1410B (fra 2001) og John Deere 1410D (2009).

Fortsatt med

Holm Skogsdrift har idag fire ansatte. Foruten Finn og sønnen Gjermund som står for hogsten, sørger duoen Roger Kristensen og Geir Lislien for utkjøringen av virket. Bror Arne ga seg i skogen for et par år siden. Men egentlig har han ikke gitt seg helt. Om det er behov, er det nemlig Arne som stikker til skogs med sin 8 tonns Kato beltegraver og pusser og rydder opp i hjulsporene etter skogsmaskinene.

Flere medaljer

Det er ikke bare skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen som har tatt hjem gullmedaljer til Simostranda. Arne og Finn var i tidligere dager noen riktige kløppere med motorsaga, og Arne vant gullmedaljen i kvisting under motorsag-VM i Ungarn i 1972. Året før tok Finn sølvmedaljene både i felling og kvisting under verdensmesterskapet i Jugoslavia. Begge var også habile kombinertløpere i yngre dager.

Ett år til...

Konkurranseinstinktet og utholdenheten er nok fortsatt til stede. For tross moden alder har ikke Finn tenkt til å si seg i skogen med det første.

- Jeg skal i hvert fall være med et år til. Det er jo fortsatt moro, og vi hogger mer nå enn vi gjorde for ti år siden, sier Finn Holm og klyver opp i førerhytta for nok et skift.

 

Forsiden nå