President Xiuguo Tang i Sany Group og CEO Herbert Ortner i Palfinger AG signerte avtalen mellom selskapene i slutten av februar.
President Xiuguo Tang i Sany Group og CEO Herbert Ortner i Palfinger AG signerte avtalen mellom selskapene i slutten av februar.

Alliansen mellom Sany og Palfinger

De vekstsultne produsentene, Sany Heavy Industry i Kina og Palfinger AG i Østerrike, ble i slutten av februar enig om å etablere to joint venture-selskap hvor hver av partene får 50% eierandel.

Selskapet Sany Palfinger SPV Equipment LTD, lokalisert til Sanys hovedkvarter i Changsha i Kina, skal produsere og selge Palfingers lastebilkraner og Sanys teleskopkraner på det kinesiske markedet. Kranene vil bli basert på teknologi fra de to selskapene.

Det andre joint venture-selskapet har fått navnet Palfinger Sany International Mobile Crane Sales GmbH. Det er registrert i Salzburg i Østerrike med eksklusive rettigheter som salgs- og serviceselskap for Sanys mobilkraner i Europa. For Nord- og Sør-Amerika skal det noe senere utvikles en lastebilmontert kran med stiv bom. Selskapet skal være fullt operativt ved slutten av året.

Høye ambisjoner

- Med denne avtalen har vi tatt et stort skritt videre med våre internasjonale ambisjoner. Nå får vi produksjons- og monteringsfabrikker i alle ledende markeder i verden. Avtalen med Sany gjør at Kina blir vårt andre hjemmemarkedet, sier adm. direktør Herbert Ortner i Palfinger AG. - Sany er et av verdens raskest voksende selskap, og selskapet kan møte våre høye kvalitetsstandarder.

- For Sany vil det tette samarbeidet med Palfinger bety nok en forsterkning på verdensmarkedet. Vi vil kunne nytte Palfingers internasjonale nettverk for å globalisere Sanys produktlinje, og vi ser frem til å samarbeide med et selskap som er blant de ledende i markedet, sier styreformann Liang Wengen i Sany Heavy Industry. 

Ekspansive selskap

Sany Heavy Industri har en bunnsolid posisjon og er største produsent av anleggsmaskiner i Kina. I tillegg til tradisjonelle anleggsmaskiner er Sany også storprodusent av beltegående kraner, borerigger og pælemaskiner.

Idag er Sany rangert som verdens 7. største produsent av anleggsmaskiner med 50.000 ansatte i Kina. Selskapet ble etablert i 1994 og børsnotert i 2003. Sany har etablert fire forsknings-, utviklings- og produksjonssentre i Brasil, Tyskland, USA og India.

Betongutstyr

Et annet område som har hatt en eksplosiv utvikling i takt med utbyggingen i Kina, er produksjon av betongpumper og betongutstyr. Sany er blant landets største produsenter, og under vårt besøk hos selskapet en tid tilbake, registrerte vi en sverm av ferdige betongpumper ved fabrikken i Changsha, bygd på lastebilchassis fra Volvo, Mercedes-Benz, Mack, Hino, Mitsubishi og en rekke andre bilprodusenter. Sany hadde også sin egen lastebil under utvikling, ble det hevdet.

Etter at Sany nylig kjøpte tyske Putzmeister, er posisjonen som ledende betongpumpeprodusent på verdensmarkedet styrket ytterligere.

Palfinger ble neste steg

At Sany også har sett seg om etter en habil lastebilkran er derfor naturlig. Palfinger passer som hånd i hanske, samtidig som avtalen gjør at Sany nå har etablert en solid base for sine mobilkraner, og trolig også for sine reachstackere og containerkraner i Europa og på verdensmarkedet.

Palfinger har solid fotfeste i mange markeder og er inne i en vekstspiral. I avtalen mellom partene heter det at Sany/Palfiner skal bygge en ny fabrikk nær Sany i Changsha i Kina. Den får en produksonskapasitet på 10.000 lastebilkraner. På det kinesiske markedet ble det solgt 7000 lastebil- og teleskopkraner i 2010, men veksten er anslått til 20% årlig slik at det vil utgjøre 30.000 kraner i 2017. Av dette skal Palfinger/Sany sikre seg 30% markedsandel, heter det.

På den nye fabrikken skal det bygges 10 kranmodeller beregnet på det kinesiske markedet. Neste steg skal Palfingers øvrige produkter, containerhåndteringssystem, påhengstrucker og lifter, introduseres i Kina.

I forhold til Sany utgjør Palfingers 5600 ansatte i antall kun 10%, men med 4500 salgs- og servicepunkter i 130 land i alle fem kontinenter har Sany utvilsomt funnet en attraktiv partner.

Forsiden nå