Kåre Valebrokk åpnet Vei og Anlegg 2012 med en klar melding: - Anleggsbransjen står overfor en bonanza, sa den tidligere maskinselgeren og redaktøren. Samtidig advarer han mot knalltøff konkurranse.
Kåre Valebrokk åpnet Vei og Anlegg 2012 med en klar melding: - Anleggsbransjen står overfor en bonanza, sa den tidligere maskinselgeren og redaktøren. Samtidig advarer han mot knalltøff konkurranse.

- Anleggsbransjen står overfor en gullalder!

34 år etter at han takket for seg i anleggsbransjen, gjorde Kåre Valebrokk «come back» under Vei og Anlegg 2012. Og det var litt av et budskap den tidligere maskinselgeren, bedriftseieren og avisredaktøren hadde med seg!

- The future's so bright, I got to wear shades, sa Valebrokk og siterte pop-klassikeren fra Timbuk3.

Det er en stund siden Valebrokk solgte Atlas-maskiner til norske entreprenører, men det betyr ikke at den økonomiinteresserte sørlendingen ikke har fulgt med i bransjen:

- Idag er jeg utdatert på anleggsmaskiner, men jeg kan mye om norsk økonomi, sa Valebrokk før han spådde en veritabel bonanza for bransjen.

- Om ti år vil oljefondet bestå av 10.000 milliarder kroner. Da vil vi være i stand til å hente ut et halvt statsbudsjett til tiltak utenom de vanlige postene, og det sier seg selv at vi med slike summer ikke vil sitte og se på dårlige veier og enda verre jernbaner.

- Snarere tvert i mot vil vi da gå i gang med kjempeprosjekter. Og det blir en gullalder for Norge, og en dobbelt gullalder for entreprenører og maskinselgere, sa Valebrokk.

BNP til pjolter'n

Den tidligere DN- og TV2-redaktøren var invitert til åpningen av Vei og Anlegg 2012 for å snakke om gamle dager og ikke minst fremtiden i anleggsbransjen.

I sin tid var han gjennom maskinsalg med på å bygge den første motorveien mellom Oslo og Drammen. Valebrokk hadde ni hjulgående gravemaskiner på prosjektet den gang.

Nå er han mest opptatt av økonomi, og ifølge ham selv er han så gæren at han mer enn gjerne leser BNP til lørdagspjolteren!

Selv om han nå spår lyse tider for de som bygger landet, advarer han samtidig om beintøff konkurranse:

- Bransjen er i dag ikke i nærheten av dimensjonert til de oppgaver som vil komme. Derfor vil utenlandske bedrifter fosse inn i Norge. Og vi trenger dem, sa Valebrokk.

Han mener konkurransen blir knallhard, men at den vil tjene Norge og de bedriftene som makter å tilpasse seg den nye tiden.

Gjelder også importørene

- Det er viktig entreprenørene er positive til det som skjer. Vi ser nå at bedrifter som Veidekke samarbeider med tyske Hochtief på et stort samferdselsprosjekt. Dette er bare begynnelsen, sa Valebrokk som er glad for at de fleste store entreprenørselskapene i Norge har svensker tungt inne på eiersiden.

Den tidligere maskinselgeren gjorde det også klart at nettopp importørene må forberede seg på tøffere konkurranse.

- Men de norske bedriftene som vil og tør satse, kommer til å få glade dager!

Valebrokk tok imidlertid ett forbehold i sine vurderinger:

- Det kan jo hende at en eller annen finner opp noe som plutselig gjør oljen helt avleggs. Da stiller ting seg litt annerledes...

 

Forsiden nå