Fra venstre: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, regionvegsjef Torbjørn Naimak, nestleder i det russiske Veidirektoratet Dmitrij Prontsjatov og visetransportminister Sergej Aristov.

Åpnet norsk-russisk europavei

- Raskere og tryggere å kjøre til Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Fredag 29. september åpnet Russlands visetransportminister Sergej Aristov og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen oppgradert E105 mellom Kirkenes og Murmansk. Prosjektet er et resultat av samarbeid mellom veimyndighetene fra begge land over flere tiår og er et konkret uttrykk for nordområdesatsing og brubygging mellom naboene i grenseområdet.

- Dette er en stor dag for alle dem som bruker denne veien i sin hverdag. Samtidig er det en håndfast bekreftelse på at vi har gjensidig interesse av å utvikle det grensekryssende samarbeidet og legge til rette for økt folk til folk-kontakt. Denne oppgraderingen av E105, som begge land har investert i, vil gjøre forbindelsen over grensa både raskere og tryggere, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Prosjektet omfatter oppgraderingen av ti kilometer vei på norsk side. Dette inkluderer tunnel gjennom Trifonhøgda og ny bru over Bøkfjorden. I tillegg er det bygd 5,3 kilometer ny gang- og sykkelvei og egen undergang for skiløpere.

På russisk side er 16,7 kilometer oppgradert til en standard som tilfredsstiller trafikksikkerhet og den store mengden daglig trafikk på veien.

Veien ble velsignet

Den nyåpnede veien ble velsignet av biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland og metropolitt Simon, biskop i den russisk-ortodokse kirken i Murmansk. Dette er et vanlig ritual i Russland, men Øygard mener det er første gang dette skjer i Norge.

Ca. 70 musikere fra Kirkenes skolekorps og Kirkenes hornmusikk urfremførte «Trifons marsj», skrevet av Willy Andreassen fra Kirkenes. Elever fra en rekke barneskoler i området deltok på åpningen.

Norsk-russisk arbeidsgruppe 

I 2008 ble det oppnevnt en norsk-russisk arbeidsgruppe for samarbeid om transportløsninger i grenseregionene. Hensikten var å samordne norske og russiske utbyggingsplaner. E105-åpningen markerer at de siste kilometerne inn mot grensepasseringsstedet er oppgradert på begge sider.

- Russland er vårt naboland og vi jobber tett sammen i nordområdene. Derfor er slik grensekryssende infrastruktur viktig for å videreutvikle samarbeid og lette kontakt. Nå pågår det også planlegging for sammenkobling av fiberoptiske kabler over grensa. Et annet viktig element er grenseboerbevisordningen som tillater visumfri grensekryssing for beboere i grensesonen, som nå er utvidet til å gjelde hele Neiden, sier Solvik-Olsen.

Powered by Labrador CMS