Førerhytta følger kranbevegelsene. Det innebærer at maskinføreren har optimal sikt under lasting/lossing.
Førerhytta følger kranbevegelsene. Det innebærer at maskinføreren har optimal sikt under lasting/lossing.

Arbeidsdagen er blitt enklere

- Dette er noe helt annet. Arbeidsdagen går lettere, og jeg føler meg ikke sliten etter åtte timer bak spakene.

Det sier Ole Ivar Solberg (38). Siden januar har han kjørt John Deere-lassbæreren 1410E (lastevolum 17 m 3) med roterende og nivellerende førerhytte.

Positive tilbakemeldinger

Solberg er ikke den eneste som føler at arbeidsdagen er blitt lettere med den nye E-serien fra John Deere Forestry. Forhandleren på Kongsvinger har siden mars ifjor levert ca. 40 maskiner i den nye E-serien (lansert i mai 2008).

- Tilbakemeldingene er udelt positive når det gjelder de nye førerhyttene, sier markedsansvarlig Amund Holen hos John Deere Forestry AS på Kongsvinger.

To E-seriemaskiner

Ole Ivar Solberg er ansatt i Tveitan & Bang Tynningslag AS i Kodal (Vestfold). Firmaet med ni ansatte, samt tre innleide, har fem hogstmaskiner og to lassbærere fra John Deere, to av dem fra den nye E-serien, hogstmaskinen 1470E (20 tonn) i tillegg til lassbæreren 1510E.

Mindre støy og vibrasjoner

På den nye E-seriens lassbærere følger førerhytta kranbevegelsene ved lasting/lossing. Hytta er skilt fra maskinrammen med en svingkrans, et bevegelig lager og to hydraulikksylindre. Rotasjonen, nivellering alle veier og bedre vibrasjonsdemping, gjør arbeidsdagen for Solberg enklere.

- Nå slipper jeg å vri på nakken, og det er også mindre støy og vibrasjoner i denne førerhytta. Jobben er blitt mer lettvint, for å si det sånn. Dessuten har lassbæreren bedre svingradius og bra med motorkraft (195 hk), sier Solberg som vi traff på i Kvelde (Larvik kommune) hvor Tveitan & Bang Tynningslag AS var igang med ei drift på 700 m 3 blandingsvirke (gran/lauv).

Går kjappere

Trond Nilsen Bang (33), en av eierne i firmaet, har også kjørt firmaets nye hogstmaskin JD 1470E og "Solbergs" lassbærer.

- Sammenligner vi den nye lassbæreren med vår JD 1410D ('0 7-modell), er forskjellen ganske stor. I den har vi svingbar førerstol med nivellering, men både støy og vibrasjon er mer merkbar. Dessuten svinger førerhytta på E-modellen langt kjappere enn tiden det tar å snu førerstolen i D-modellen, sier Bang.

Tveitan & Bang Tynningslag AS avvirker årlig ca. 140.000 m 3 hvorav 30.000 m 3 tynningsvirke. Et tynningslag går i helårsdrift hos Løvenskiold Fossum i Skien.

 

Forsiden nå