Daimler har skaffet seg en 50% andel i det kinesiske lastebilprogrammet Foton Auman.
Daimler har skaffet seg en 50% andel i det kinesiske lastebilprogrammet Foton Auman.

Auman - kinesisk M-B

Se nøye på bildet. Dette er en kinesisk Mercedes-Benz, eller rettere sagt vil bli det.

18. februar feiret Daimler og kinesiske Beiqi Foton Motor Co. Ltd at selskapene har inngått et joint venture som har fått navnet Beijing Foton Daimler Automotive. Daimlers aksjeandel på 50% gir selskapet tilgang til et meget interessant og sterkt marked for mellomtunge og tunge lastebiler. I dette segmentet sto kinesiske produsenter for 40% av salget på verdensbasis i 2011. I tillegg er dette markedssegmentet fordoblet i Kina i løpet av bare fem år og utgjør nå mer enn en million lastebiler på årsbasis.

Foton

Foton er merkenavnet til den kinesiske lastebilprodusenten. Det er modellsegmentet Auman som inngår i samarbeidsselskapet. Daimlers andel av dette kjøretøyprogrammet skal være IT-systemer, finansiering, kvalitetsstyring og en egen utviklingsavdeling. I tillegg skal Daimler bygge en fabrikk for produksjon av motorserien OM 457, velkjent fra Mercedes-Benz nyttekjøretøy i Europa og Latin-Amerika. Foton bidrar med modellserien Auman, produksjonsanlegg, samt salgs- og servicenett. Auman vil suksessivt få stadig mer Mercedes-Benz-teknologi.

Foton er en ung, men raskt voksende kinesisk kjøretøyprodusent. Beiqi Foton Motor Co. Ltd ble etablert så sent som i 1998. Selskapet solgte ifjor mer enn 100.000 mellomtunge og tunge lastebiler, foruten lette nyttekjøretøy og personbiler. Selskapet har nylig åpnet ytterligere en fabrikk for produksjon av mellomtunge og tunge lastebiler og har med det kapasitet til 160.000 enheter på årsbasis. Med 50% andel av dette vil Daimler styrke sin posisjon som verdens største lastebilprodusent ytterligere.

Også Actros

Daimler har også tilnærming til det viktige kinesiske markedet utover det nye joint venture. Selskapet har nylig undertegnet en avtale med kinesiske Zoomilion om å levere 2500 Mercedes-Benz Actros av modellene 3341 og 4141. Zoomilon Heavy Industries ble etablert så sent som i 1992, men er en av Kinas største produsenter av anleggsmaskiner. Selskapet skal benytte Mercedes-chassisene som understell for sine betongpumper.

Ifjor solgte Daimler nesten 5800 Mercedes-Benz lastebiler i Kina. Dette gjør MB til markedsleder blant importmerkene.

Forsiden nå