8-hjulsversjonen av Ponsse Bear ruver i terrenget. Gunnar Evju sørger for at hogstaggregatets tjue smørenipler får sin dose julefett.
8-hjulsversjonen av Ponsse Bear ruver i terrenget. Gunnar Evju sørger for at hogstaggregatets tjue smørenipler får sin dose julefett.

Bamse på åtte labber i julegave

Brødrene Gunnar og Harald Evju fikk julegaven sin 1. desember. Da tok brødrene fra Svarstad i Vestfold i bruk sine nye Ponsse Bear hogstmaskin på 8 hjul.

Brødrenes Ponsse-bamse med åtte "labber", er den første 8-hjulingen av Bear-modellen Ponsse AS har levert på Østlandet. Ytterligere to Bear med 8 hjul er levert til skogsentreprenører i Trøndelag. Bamse-modellen med 6 hjul ble lansert i 2006, og prototypen av 8-hjulsversjonen ble første gang vist på den finske maskinutstillingen Metko i 2008.

Deler broderlig

Gunnar (49) og Harald (52) Evju driver Lågen Skogsdrift AS. Firmaet ble etablert for ti år siden, og det har aldri vært mer enn én maskin i firmaet.

- Vi har én hogstmaskin, og den deler vi broderlig på. Vi kjører ei uke hver, og uka vi har fri, fyker vi gjerne rundt og ser på kommende drifter vi skal utføre. Det fungerer fint, sier Gunnar Evju. Evju-brødrene avvirker årlig i overkant av 50.000 m 3, og 90% av driftene går gjennom Viken Skog. Papirarbeidet er det Hanna, kona til Gunnar, som tar seg av.

Stabil "høgger"

Bear på 8 hjul er Ponsses største hogstmaskin. Mercedes-Benz-motoren på 330 hk sørger for at 27-tonneren har nok krefter. I tuppen av teleskopkranen C6 med rekkevidde 10 m sitter hogstaggregatet H8 med fellediameter på 70 cm. Med 8 hjul og balanserte boggier tar bamsen seg fint frem i terrenget.

- Vi er godt kjent med Bear. Maskinen vi byttet inn, var en 6-hjulsutgave. Den kjørte vi i 7500 timer, og den oppførte seg fint. Men 8-hjulingen er stødigere på "labbene" og tar seg svært godt frem i terrenget. Vi vurderte ingen andre merker da vi skulle bytte, sier Gunnar Evju som i begynnelsen av desember var i gang med ei drift på ca. 1000 m 3 i Skiens-området.

Ponsse igjen

Der var også Tor Sverre Gravningen fra Stokke. Han driver enmannsfirmaet Lågen Tømmertransport AS og kjører fast for Evju-brødrene. Gravningen "sverger" også til Ponsse. I sommer byttet han inn sin Ponsse Buffalo lassbærer etter ca. 8000 timers smertefri drift.

- Den forrige Buffalo-en oppførte seg fint. Derfor var det et enkelt valg å bytte inn gamlemaskinen i Plus-utgaven av Buffalo, sier Gravningen.

Buffalo Plus med lastekapasitet på 15 tonn har ny midje, forsterket ramme og kraftigere boggie. K90-kranen har rekkevidde på 10 m, og 270 fyrrige Mercedes-Benz-hester viser styrke både i lett gange, trav og galopp.

Rekordår for Ponsse

Også på Kongsvinger er man fornøyd. 2011 blir et rekordår for Ponsse AS.

- Vi har solgt 40 nye maskiner i år. Det er 9-10 flere enn den gamle salgsrekorden, opplyser "Mr. Ponsse", Lyder Ellevold.

 

Forsiden nå