Lars Elvenes (t.v.) og kameraten Anders Lavik på ferie i Norge, godt og svalt i familien Elvenes hage på Kolbotn.
Lars Elvenes (t.v.) og kameraten Anders Lavik på ferie i Norge, godt og svalt i familien Elvenes hage på Kolbotn.

Botswana-entreprenører som A&T-lesere

- Jeg var dyktig lei av at Lars knabbet med seg de siste utgavene av Anlegg&Transport hver gang han var på besøk. Derfor bestilte jeg like godt et abonnement til han. Når du driver i anleggsbransjen, er det et must å lese A&T for å følge med i den tekniske utviklingen på bil og maskin. Det har jeg gjort siden 1987, sier Anders Lavik.

Når sant skal sies, er Anders Lavik (49) og Lars Elvenes (54) de to eneste abonnentene Anlegg&Transport har i Botswana. En ren tilfeldighet gjorde at vi ble oppmerksom på Afrika-duoen.

- Jeg kommer nettopp fra Botswana og har lest bladet ditt hos sønnen min. Kona og jeg er stolte av hva Lars har fått til som maskinentreprenør i Botswana, sa skøyteveteranen Hroar Elvenes en sen kveld i Kolbotn sentrum. Familien var på vei hjem etter å ha feiret St. Hans-kvelden med Kupper'n, Fred Anton Mayer og andre skøyteess.

Nysgjerrig etter å få vite mer om hva som førte Elvenes junior fra Kolbotn til entreprenørvirksomhet i Afrika, var vakt. Med tanke på forestående jubileumsartikler i A&T, ble det avtalt at Hroar skulle prøve å få i stand et møte når junior Lars kom på sommerferie.

Det resulterte i et herlig sommermøte med Lars og kameraten Anders Lavik i hagen hos familien Elvenes i juli.

Feil bilde av Afrika

På et område er de to Botswana-kameratene helt samstemte. Bildet vi får av Afrika gjennom mediene, er ensidige rapporter om reinspikka elendighet.

- Det stemmer ikke, for kontinentet Afrika er mye mer nyansert med større variasjonen enn noen skulle tro. Dessverre drukner virkeligheten i ensidige beretninger om elendighet, hevder Lars og Anders.

I Botswana har begge funnet sitt eldorado og er godt etablert med egen virksomhet. Landet er velorganisert, har sterke kvinner, god styring og kan rose seg av å ha Afrikas beste skolevesen. For skandinaver er det godt å drive forretningsvirksomhet i landet.

- Faktisk likte vi oss så godt etter kort opphold i Botswana at vi valgte å bli. Nå er det henholdsvis 19 og 20 år siden vi kom hit, sier Lars. Smaken på Afrika fikk han så tidlig som i 1974 etter besøk i Kongo.

Fredskorps og eventyrlyst

Jobb i Fredskorpset var foranledningen til at begge fikk lange opphold i Afrika, men de ble kjent langt senere da Anders Lavik solgte den første traktorgraveren til Lars Elvenes. I dag driver Lavik selskapet Lavik Consulting & Planthire A/S, mens Lars Elvenes eier entreprenørfirmaet Unidev AS med kontor i Naya.

Begge har anleggsbakgrunn fra Eeg Henriksen, og begge fikk tidlig maskinerfaring.

-   Far hadde en Nuffield traktor med Hymas 41 graver. Den kjørte jeg som niåring, sier Anders. - Da slo du meg, for det var først som 12-åring jeg var valsefører, repliserer Lars.

Entreprenørvirksomheten

I dag driver Elvenes et firma med et 30-talls ansatte. Virksomheten dekker veibygging, transport av masser, knusing og bygging av flyplasser.

- Vi er etter hvert blitt godt kjent med markedet og forholdene, og har bygd opp en solid maskinpark. Erfaringene tilsier at vi høvler med Cat 140H, laster med Komatsu og transporterer og tipper med Volvo 6x6 rammestyrte dumpere. Maskinparken omfatter blant annet Volvo- og Bell dumpere, Komatsu gravere og hjullastere og en liten Bell (John Deere) traktorgraver med Allison motor fra 80-tallet som går og går, sier Elvenes. - Når det gjelder Cat-høvelen, er det den eneste som holder i varmen i Botswana.

Alle ansatte er lokale innbyggere fra Botswana. De får godt skussmål av Elvenes, men krever tett oppfølging.

- Hvor ligger de største forskjellene mellom Norge og Botswana for entreprenørdrift?

-   Mindre restriksjon, friere forhold, men mye mer slit på grunn av varmt klima. Her er det varmt, og det blir mye "blått" i motorene på grunn av overoppheting. Derfor må du velge biler og maskiner som tåler varmen. Da vi skulle grave ut en saltgruve, falt valget på Hitachi EX850 med 5,5 m3 skuffe, den eneste som tålte påkjenningen.

- Hvordan er kontraktsforholdene?

-   Greie, og det gjelder også maskinførerne. Den mest spesielle avtalen hadde jeg med en stor neger. Han fikk nesten ikke plass i hytta, men satt der stand by til han gikk om kvelden. Lønnen innbefattet ei geit hver kveld. Hvor det ble av den vet jeg ikke, men den var borte om morgenen. Å drive entreprenørvirksomhet i Botswana blir aldri kjedelig.

- Hva med fremtiden?

Vi trives her, har etablert oss her og kommer til å være her. En ny utfordring er at kinesiske entreprenører har etablert seg i Afrika, og det merker vi også her, sier Elvenes.

Forsiden nå