S. Enger Trading leverer også påbygg til tyngre lastebiler. Denne har både kran og bakløfter.
S. Enger Trading leverer også påbygg til tyngre lastebiler. Denne har både kran og bakløfter.

Bunnsolid påbyggerfaring

Sverre Enger i S. Enger Trading AS på Lillehammer har jobbet med påbygg mesteparten av sitt yrkesaktive liv. Han er en allsidig problemløser for transportbransjen.

- Jeg hadde en solid ballast fra påbyggerbedriften O.L. Engen AS på Moelv (omtalt i A&T nr. 4 i fjor) da jeg valgte å etablere egen virksomhet, forteller Enger. Han ble over 20 år der, fra 1972 til 1995. - Engen-brødrene var gode læremestere. Jeg begynte med å sveise snøfresere, men det ble snart salg av påbygg. Jeg er glad for mange gode år der, sier han.

Sverre Enger med en IS-NIX oppvarmet vindusvisker for tyngre kjøretøy. S. Enger Trading er importør av disse viskerne.
Sverre Enger med en IS-NIX oppvarmet vindusvisker for tyngre kjøretøy. S. Enger Trading er importør av disse viskerne.

Tidlig på 90-tallet begynte danske påbyggere å interessere seg for det norske markedet. - Noen av dem hadde et visst samarbeid med O.L. Engen, og de danske produktene var et supplement til det vi leverte selv. Etter hvert fikk jeg tilbud om et mer direkte samarbeid med blant annet Ravnstrup Vognsmide. Jeg følte at tiden var inne for å etablere egen virksomhet og slo til. Like etterpå døde min danske kontakt, og da var jeg i tvil om hva jeg skulle gjøre. Jeg valgte å besøke flere av de danske produsentene, og vi kom til enighet. Dermed bar det i gang, sier Enger.

Det meste dansk

Enger forteller at den danske påbyggeren Sawo er og har vært en viktig samarbeidspartner. Sawo er en foregangsbedrift når det gjelder spesialpåbygg samt montering av store kraner i 70 - 100 TM-klassen, inkludert rammeforsterkning av bilchassis som da er nødvendig. En annen stor samarbeidspartner er Bilstrup Karosseri som i sin tid kjøpte opp en avdeling av Sawo. Disse produsentene har et nært samarbeid innen tekniske beregninger og konstruksjon av påbygg. Enger tar også produkter fra andre danske påbyggere. - Fordelen med de danske produsentene jeg benytter, er at de er lydhøre overfor norske kundeønsker. Det går bestandig å finne løsninger, og derfor har jeg muligheten til å levere et bredt spekter av påbyggløsninger, sier Enger. - En annen fordel er at jeg har samarbeidet med de samme folkene over lang tid. Da er det som regel enkelt å få til gode løsninger, sier han

Skap holder han seg imidlertid stort sett borte fra. - Jeg kan levere skap hvis noen spør og er villig til å betale en grei pris. Men i det store og hele er det så tøff konkurranse innenfor dette påbyggsegmentet at man må ha volum for å få det til å kaste nok av seg, sier han.

E-verksbiler

Selv om S. Enger Trading kan levere det meste, er det en nisje som har pekt seg spesielt ut, biler til energiverk. Det begynte med at Eidsiva Energi hadde et meget oppegående bilutvalg som la frem gode ideer for hvordan e-verksbiler skulle være bygd opp. - Samarbeidet med Eidsiva har ført til et godt konsept for slike biler. Danskene ville nok i utgangspunktet helst produsere løsninger som går i det meste av Europa, men innså raskt at Norge har spesielle behov. Derfor er dette blitt en god nisje, sier Enger.

Viktige småprodukter

Lett etatbil med tipp.
Lett etatbil med tipp.

En mangeårig påbyggleverandør med gode kontakter mot bilimportører og -forhandlere, samt kunder, er ofte på jakt etter produkter som kan hjelpe sluttbrukerne. S. Enger Trading har et par slike. Firmaet er norsk importør av IS-NIX som er en spesiell type oppvarmede vindusviskere for vinterbruk. Oppvarmingen skjer ved at litt av bilens kjølevæske sirkulerer gjennom en varmemantel som er festet på viskerne. Varmen som avgis på denne måten, er tilstrekkelig til å holde viskerne fri for is også under krevende forhold. Enger forteller at det blant annet er levert mange sett til kjøretøy som utfører snøbrøyting på flyplasser, og viskerne selges også til vanlige transportbiler, anleggsmaskiner og tråkkemaskiner i alpinanlegg etc. Viskerne passer på standard viskerarmer, og montering av slanger og annet utstyr til bilens kjølesystem gjøres enkelt på et bilverksted ut fra produsentens utførlige monteringsanvisning.

Et annet enkelt og nyttig produkt er uttrekkbart kjettingoppheng til montering i verktøyskap. Kjettingene holdes frie for snøslaps og sølesprut, samtidig som det ikke er så lett å stjele dem.

I tillegg til seg selv har Sverre Egner en dame ansatt i 20% stilling som salgssekretær i firmaet.

 

Forsiden nå