Nok en 312-maskin står klar for levering. Denne skal Knut Bøvre og Pon Equipment AS levere til Kåre Mortensen.
Nok en 312-maskin står klar for levering. Denne skal Knut Bøvre og Pon Equipment AS levere til Kåre Mortensen.

Bygger før bestillingen sendes

Ti dager skal det gå fra bestillingen fra kunden kommer til maskinen kommer ut fra Caterpillar-fabrikken i Europa.

Caterpillar har staket ut en ny strategi for å levere maskiner helt opp til 50 tonn raskere. "Lane One" kalles strategien internasjonalt, eller "Forbikjøringsfeltet" som er det sterkt fornorskede uttrykket.

Strategien og tanken er global, men Caterpillars hovedkontor for Europa, Afrika og Midtøsten som ligger i Geneve, har satt inn hovedfokus på segmentet 11 til 22 tonn.

Sterk satsing

- Caterpillar har bestemt seg for å satse sterkt på dette markedet, sier Knut Bøvre, segmentsjef i bygg og anlegg hos Pon Equipment AS.

Bøvre forklarer at oppskriften er å ha maskiner raskt tilgjengelig og sette ned prisene vesentlig. På enkelte modeller er prisen satt ned mer enn 100.000 kroner. Strategien kommer som et motsvar til alle de nye merkene som kommer på markedet, og Bøvre mener å se full effekt allerede.

- Av alle maskinene vi leverte ifjor kom 28% i Lane 1, sier han og legger til at "stuntet" startet ifjor høst.

Ti arbeidsdager

Fra bestillingen kommer inn, skal det ikke gå mer enn ti arbeidsdager før maskinen kommer ut av fabrikken. For Norges del betyr det ut fra en av fabrikkene i Europa.

Deretter skal maskinen transporteres til Norge og klargjøres før kunden mottar den. Bøvre sier leveringstiden er på rundt en måned, men at Pon ofte har maskinen ute hos kunden på tre uker.

Da Anlegg&Transport besøkte Pon Equipment AS i Oslo på tampen av januar, sto det en 312-graver med Kåre Mortensens navn klar til levering. I januar leverte Pon i Norge én slik maskin i uka.

- Hvordan klarer Caterpiller å levere maskinene så raskt?

- Vi har definert en standard på maskinene, slik at byggingen har startet lenge før ordren kommer. Fabrikken bygger opp en "pipeline" på det utstyret vi vil ha. Dette er basert på historie og på fokuset Caterpillar har definert. Nå er fokuset satt på segmentet 11 til 22 tonn, sier Bøvre.

- Har dere lange ordrelister liggende?

- Bestillingslistene blir aldri lange ettersom vi leverer så fort, gliser Bøvre

Forsiden nå