Pon Equipments medarbeidere på plass i England, fra venstre: Vilmundur Theodorsson (produktsjef), Heidi Østerlie (markedskoordinator) og Dagfinn Sand (produktsjef små maskiner), her foran en 323E.
Pon Equipments medarbeidere på plass i England, fra venstre: Vilmundur Theodorsson (produktsjef), Heidi Østerlie (markedskoordinator) og Dagfinn Sand (produktsjef små maskiner), her foran en 323E.

Cat lanserer 64 nye maskiner i 2012

2012 blir historisk for Caterpillar med 64 nye maskinlanseringer i Europa. Caterpillar-toppen, Damien Giraud, sier maskinprodusenten aldri tidligere har kommet med så mange maskiner på ett år.

På Intermat i Paris i midten av april kan besøkende regne med å vandre fra den ene Caterpillar-nyheten til den neste. Anlegg&Transport, og store deler av den øvrige Europa-pressen, fikk i begynnelsen av mars en sniktitt på flere av nyhetene i engelske Leicester. Noen er imidlertid godt kjent for våre lesere allerede.

- I 2011 introduserte vi 11 nye maskiner. I 2012 lanserer vi 64. Det har aldri skjedd i Caterpillars historie (etablert i 1925) tidligere at vi lanserer så mange maskiner på ett år, sa Giraud med hele Europas presse lutter øre.

Giraud er Caterpillars markedssjef i blant annet Europa. Svaret på hvorfor det er så mange maskinlanseringer i år, er svært tett knyttet opp til utslippskravene StegIIIB.

Dramatisk reduksjon

Da StegI ble innført i 1996 var utslippskravet satt til 9,2 gram NOX pr. kWh. I henhold til StegIIIB-kravene er dette (i samme maskinkategori) redusert til 2 gram NOX pr. kWh. Giraud sier den store maskinlanseringen kommer i 2015 for å tilfredsstille StegIV-kravene. Da skal kun 0,4 gram NOX pr. kWh slippes ut i luften.

- Arbeidet med StegIIIB-maskinene ble påbegynt i 2006-07, og arbeidet med StegIV-maskinene er igang for fullt, sier Giraud.

Mye er allerede tilrettelagt i maskinene som nå er ute på anleggene, eller på vei ut av fabrikkene. Når «neste steg» tas skal det blant annet monteres nok et partikkelfilter i flere maskintyper. Da Anlegg&Transport ruslet rundt på demo-området til Caterpillar i Leicester sammen med Pons Dagfinn Sand, viste den norske produktsjefen at det var satt av plass i de splitter nye K-hjullasterne til det ekstra partikkelfilteret.

Mange maskiner

De nye mellomklassehjullasterne - 924K, 930K og 938K er nye fra A til Å (se egen artikkel). Caterpillar presenterte også tre små hjullastere (906H2, 907H2 og 908H2) i Leicester. Hjullasterne fra 5,6 til 6,4 tonn leveres foreløpig kun med StegIIIA-motorer.

Beltegraverne 312E og 316E (13,6 og 16,7 tonn) erstatter 312D og 315D. De nye graverne som tilfredsstiller StegIIIB-kravene, skal være 8-9% mindre «tørste» enn sine forgjengere. De større «brødrene» i klassen 20-24 tonn, 320E, 323E og 320E RR (mindre radie), har også 8-9% lavere dieselforbruk enn tidligere modeller. Det lave forbruket oppnås med Acert-motorene til Caterpillar i kombinasjon med helautomatisk CRS (Caterpillar Renegation System) og elektrisk styrt bomregenerering. Det er mulig å montere to kameraer på maskinene. Pon opplyser at blindsonekamera og skjær leveres som standard på 312E i Norge.

Minigravere er et satsningsområde for Pon Equipment i Norge, og også her kommer det maskinnyheter på løpende bånd. Den aller «hotteste» av maskinene, 308 E CR (compact radius), er utviklet med konsulenthjelp fra norske entreprenører (se forrige utgave av A&T). De øvrige maskinene på miniprogrammet til Cat i Leicester var 303.5E CR, 304E CR, 305E CR og 305.5E CR.

Blant teleskoptruckene presenterte Cat fire nyheter, alle med StegIIIB-motorer som hovedsakelig endring fra tidligere modeller. Motorene har effekt fra 92,6 kW (124 hk) til 106 kW (142 hk), løftekapasitet fra 3300 kg til 3700 kg, løftehøyde fra 6,1 til 7,3 meter og teleskopbommen strekker seg fra 3,1 til 3,76 meter frem. Det er lagt ned mye arbeid for å få myke bevegelser i maskinene, og mye arbeid i hyttene med blant annet luftfjæret sete. Maks fart er 40 km/h.

Gravelasterne til Caterpillar for verdensmarkedet produseres i Leicester, men svært få av disse kommer til Norge. I Norge er markedet ekstremt lite. Pon har levert én maskin så langt i år. I Leicester presenterte Cat modellene 422F, 428F og 432F - alle med motorer som tilfredsstiller StegIIIB-kravene.

Cat Grade Control

Foruten den massive maskinlanseringen, viet Giraud godt med tid til å snakke om maskinstyringssystemet Cat Grade Control, utviklet i samarbeid med Sitech. Fra og med juli i år kan de nye gravemaskinene 312E, 320E, 323E, 324E, 329E, 336E og 349E leveres med styringssystemet. Systemet leveres ferdig montert og kalibrert, og det fungerer fra dag én uten noe ekstra montering. Systemet er integrert i maskinens standard komponenter.

Caterpillar opplyser at mekanisk roterende sensorer i bom og stikke gir umiddelbart respons i motsetning til tyngdebaserte sensorer med latens. Giraud sier systemet leveres som 2D, men at det enkelt kan oppgraderes til 3D.

- Dette er ikke evolusjon, men revolusjon. Vi vil, og må, omgjøre data til informasjon, sa Giraud engasjert.

Gevinsten for den som kjører/eier maskinen, er flere. Systemet gir føreren, i svært mange situasjoner, nok informasjon til at behovet for ekstra personell «rundt hullet» blir overflødig.

Kontinuerlig oppdatering på status i graveprosessen skal ifølge Caterpillar øke produktiviteten med 20-30%. Giraud sier systemet skal bidra til riktig graving i forhold til vinkler og areal, men også viktig er det å hindre føreren i å grave for mye. Slik unngår man å bruke tid og penger på å føre massen tilbake.

Hammerfabrikk

Giraud gjorde det klart at det ikke bare er maskinene som er viktig for Caterpillar, kundene og en bærekraftig utvikling lenger. Cat Grade Control er et eksempel. Utviklingen av arbeidsverktøy, er et annet.

Markedssjefen sier Caterpillar utvikler 5100 forskjellige Caterpillar-utstyr som hammere, sakser, klyper etc. Da er nok det meste av små detaljer regner med, men det sier samtidig mye om omfanget og for dette er et satsingsområde for Cat. Maskin-giganten har blant annet etablert en egen hammerfabrikk i Texas, USA .

Forsiden nå