Høyesterett var nådeløs mot Gran & Ekran.
Høyesterett var nådeløs mot Gran & Ekran.

Dømt for anbudssamarbeid

Entreprenør må betale to millioner etter «feilsendt» epost.

Høyesterett har slått fast at konkurrentene Grunnarbeid og Gran & Ekran har drevet ulovlig prissamarbeid. De to firmaene utvekslet kostnader i forbindelse med et anbud på å rehabilitere fem broer i Steinkjer i 2007, skriver Dages Næringsliv.

Høyesterett opprettholder overtredelsesgebyret på to millioner kroner som ble ilagt Gran & Ekran av Konkurransetilsynet.

Mottok epost

Den andre entreprenøren, Grunnarbeid, ble opprinnelig ilagt et gebyr på fem millioner kroner, men selskapet gikk konkurs i vinter.

- Vi er godt fornøyd med Høyesteretts dom, som bekrefter at det skal reageres med betydelige overtredelsesgebyrer ved ulovlig anbudssamarbeid, sier konkurransedirektør Christine Meyer til DN.

Daglig leder i Gran & Ekran, Kjell Gran, benekter juks og føler seg urettferdig behandlet i retten.

- Det eneste vi har gjort er å motta en epost fra Grunnarbeid, som ble sendt til oss ved en feil. Det er litt for jævlig at det skal få sånne konsekvenser. Vi ønsket egentlig ikke å regne på jobben i det hele tatt, men gjorde det etter innstendige oppfordringer fra Steinkjer kommune, fordi de slet med å få inn anbud, sier Gran.

Like anbud

I anbudsrunden var Grunnarbeid og Gran & Ekran de eneste som leverte tilbud, og tilbudene var temmelig like. Samtidig var de tre ganger så høye som kommunens konsulentselskap hadde anslått.

I tingretten tapte de to selskapene, men i Frostating lagmannsrett vant de delvis fram, og ble trodd på at de ikke hadde til hensikt å bryte konkurranseloven. Der ble Konkurransetilsynets gebyrer redusert til 200.000 og 500.000 kroner henholdsvis.

Men Konkurransetilsynet anket til Høyesterett, og vant altså fram. 

Forsiden nå