Den første hogsten med den nye beltegraveren Doosan DX225LC.
Den første hogsten med den nye beltegraveren Doosan DX225LC.

Doosan-graver rustet for hogst

I bratte lier vestpå driver Anders Fred Bjørkedal hogst med gravemaskin. Det har han gjort siden 2006. Nå har Bjørkedal kjøpt sin andre Doosan-graver utstyrt for hogst.

Beltegraveren Doosan S225LC-V (23 tonn) fra 2006 utstyrt med hogstaggregat har fungert bra som hogstmaskin i bratthenget på Sunnmøre og i Sogn og Fjordane der Bjørkedal opererer.

3500 timer på telleren

Nå er "gamlehogger'n" byttet ut med en Doosan DX225LC (23 tonn) som med delt bom, skjær og masse ekstrautstyr har en matchvekt på ca. 25 tonn. Den delte bommen gir maskinen høyere løftehøyde og et større arbeidsområde, mens skjæret bidrar til økt stabilitet i det bratte terrenget Bjørkedal avvirker tømmer i.  

- Gravemaskin med hogstaggregat fungerer bra i det bratte terrenget jeg driver i. Derfor fortsetter jeg med denne maskinløsningen. "Gamlemaskinen" hadde ikke mer enn 3500 timer på telleren, men jeg hadde kjøper på den og da slo jeg til, sier Bjørdal om årsaken til maskinbyttet.

Spesialutstyr

I midten av desember tok saubonden fra Bjørkedalen i bruk sin nye Doosan-graver som foruten delt bom og stikke er utstyrt med OilQuick HK-feste for raske redskapsskifter. Det trengs når Bjørkedal skal skifte mellom Gjerstad-skuffa på1250 liter, hogstaggregatet Logset 8X på 1,5 tonn (kappediameter75 cm) og krattknuseren Brushcutter 48CFH (1,2 tonn).

Yndestad Mekaniske AS i Bygstad, Sogn og Fjordane, har utstyrt Bjørkedals nye Doosan-hogger med en rekke "spesialiteter": Frontrute i Lexanglass (skuddsikkert), sikkerhetsbur over førerhytta, ekstra beskyttelse av løfte-/skjærsylindrer og svingkrans, ekstra beltestyringer, slepekrok, kvistavledere rundt hele maskinen og tykke plater under maskinen. Under hogstaggregatet er det montert en "vandrefot" som er kjekk å støe seg på i nedoverbakke - og til å klore seg fast med oppover i de bratte liene. "Foten" benyttes også til rydding og fjerning av stubber.

Hogstaggregatet og krattknuseren er levert og montert av 123 Teknikk AS i Askvoll, Sogn og Fjordane.

7000 kubikkmeter

Bjørkedal avvirker årlig 6000-7000 m 3 for oppdragsgiverne Sogn og Fjordane Skogeierlag og Allskog BA. Utkjøring av virket tar Anders Alsaker seg av med traktor og tømmerhenger. Han og Bjørkedal samarbeider også med samdrift av sauehold. Bjørkedal utfører i tillegg til hogstoppdragene også vedlikehold av skogsbilveier.

Forsiden nå