Denne maskinsanden er pussesand på 0-0,5 mm.

Erstattet natursand med maskinsand

NCC har sammen med Unicon utviklet en betong hvor natursand er erstattet med maskinsand.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

NCC og Unicon har de siste årene sammen jobbet frem resepter på betong der natursand erstattes av maskinsand fra deres pukkverk i Vestfold og Telemark.

Dermed har NCC Steinmaterialer nådd sitt mål om å lage en 100 prosent kurve med maskinsand som kan dekke alle krav til kvalitet på konstruksjonsbetong, flytbetong, og sprøytebetong.

- Vi har hatt ambisjoner om å optimalisere maskinsanden til å bli så bra som mulig. Her har læringskurven vært svært bratt. Tidligere forsøkte vi å kopiere kurven til natursand, men det har vi lært at vi ikke kan gjøre. Maskinsanden har andre egenskaper enn natursanden, og det må man ta høyde for i produksjon av ferdigbetong, sier Frode Jørgensen, direktør for NCC Steinmaterialer.

Det er ved NCCs pukkverk i Skien, Larvik og Bergen at NCC har klart å utvikle en maskinsand som kan erstatte natursand. For NCC betyr utviklingen av maskinsand i betongen at selskapet kan utnytte 100% av alt som NCC tar ut av naturen. Dette er et bærekraftig løft i NCC. Maskinsanden har fått navnet Smart Choices.

- For å spare på de naturressursene vi har på kloden, er det viktig at vi utnytter alt vi kan av det vi allerede tar ut av naturen i pukkproduksjon. I dag knuser vi stein opp i mange fraksjoner. Det blir da i enkelte pukkverk betydelige mengder med 0-varer det frem til nå har vært vanskelig å finne bruksområder til, sier Jørgensen.

Maskinsanden produseres i vaskeanlegg og vindsikteanlegg.

Powered by Labrador CMS