Statminister Jens Stoltenberg snakket til en stor og lydhør forsamling under åpningen av ny E6 mellom Dal og Minnesund.

Finner lykken i hjullasteren

Tommy Gjersdal (22) har vunnet kampen mot kreften og overlevd en alvorlig traktorulykke der han svevde mellom liv og død. Nå er nok en kamp vunnet. Gjersdal har tatt maskinførerbevis for hjullaster og fått jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Tirsdager og torsdager får Tommy Gjersdal kjøre "sin" Cat 972 hjullaster (27 tonn) i pukkverket Tullin Ree og sønner på Kaldberg i Rogaland.

- Det er kjempebra. De timene her er de beste i hele uka, sier han til Anlegg&Transport.

- Dette betyr enormt for livet til Tommy, og de desidert største høydepunktene i uka for han. De andre dagene trener han og får fysioterapi, legger mor Ellen Gjersdal til.

Sønnen har to ganger vært i vanskeligere situasjoner enn de aller fleste av oss opplever én gang.

Kreft og ulykke

Tommy Gjersdal var allerede fra barnsben av en målbevisst kar. Han bestemte allerede da han var 2-3 år at han skulle kjøre anleggsmaskiner når han ble stor. Derfor var det helt naturlig for ham å begynne på grunnfag byggfag ved Time videregående skole på Jæren.

Så fikk han påvist kreft. En fire kilos kreftsvulst ble fjernet i magen. Etter operasjonen 4. mai kom Tommy Gjersdal seg på beina igjen og besto kurset sommeren 2006.

4. august samme år tid ble han rammet igjen. Traktoren Tommy Gjersdal kjørte havnet utenfor veien, rullet rundt med gutten liggende under.

- Det første døgnet visste vi ikke om han ville overleve, beskriver Ellen Gjersdal.

Tommy vant denne kampen også, men skadene han pådro seg ga han varige mén. En hjerneskade førte til talevansker. Han mistet også følelsen i et bein og en arm. Men gnisten og ønsket om å stige opp i en anleggsmaskin igjen var ikke borte. For to somre siden besto han maskinførerbeviset. Deretter startet jakten på å finne han en jobb. Flere av hans tidligere lærere fra Time vgs hjalp ha i denne prosessen, og da daglig leder Bent Ree i Tullin Ree og sønner på Kaldberg ble spurt, svarte han:

- OK, la oss forsøke. Jeg lover ingenting, men han skal få prøve.

Takknemlig familie

Siden juli har Tommy kjørt i pukkverket, og Ree er imponert over utviklingen til 22-åringen.

- Det fungerer enestående. Avtalen er at han får kjøre når vi har arbeid til han. Noen ganger blir det to timer, andre ganger fem, og det har hendt at vi ikke har hatt noe til han. Men jeg tror totalt sett han har fått timene sine, sier han og kikker bort på mamma og sønn Gjersdal som begge nikker.

- Han gjør en god jobb. Selvfølgelig er det begrenset hva han kan gjøre, men han kjører på tippen og flytter stein. Han har også lastet opp bil, og han får stadig mer varierte oppgaver, fortsetter Ree.

- Bent har vært en enorm pådriver for å få til dette. Han vil virkelig dette og bruker tid på å finne ut hvordan det skal fungere best mulig, sier Ellen Gjersdal til Anlegg&Transport etter at Bent og Tommy har gått ut av rommet.

Nytt utstyr i vente

Det går mot spennende tider for Bent Ree, Tommy Gjersdal og de andre ansatte ved pukkverket på Jæren. Selskapet skal bytte ut både grovknuser og finknuser i året som kommer, og forventer at kapasiteten vil øke fra 200.000 tonn i året til det dobbelte. Markedet er positivt.

- Alt vi produserer går rett ut til kundene. Det er en grunn til at vi investerer i nytt utstyr, sier Bent Ree som er tredje generasjon Ree i pukkverket.

For kort tid siden gikk Kolo Veidekke inn på eiersiden i pukkverket med 50% eierandel. Oppkjøpet gjør det enklere å investere i nytt og effektivt utstyr.

Powered by Labrador CMS