Kabotasjetrafikken i Norge øker dag for dag.
Kabotasjetrafikken i Norge øker dag for dag.

Føler kabotasje-trykket på kroppen

- Andelen utenlandske biler som kjører kabotasje i Norge øker dag for dag. Det er store penger å hente.

Det sier Jan Helge Skjulestad i Kjell Hansen Shipping. Han sitter tett på markedet og observerer. En dag i Bjerkvik i Nordland observerte han at 80% av lastebilene var utenlandske.   

Øst-europeerne strømmer på

- Telefonene kimer og mailene renner inn. Antallet østeuropeere som ønsker å kjøre i Norge er formidabelt, forteller Skjulestad og understreker følgende:

- Holdningen hos transportkjøperne er; at om ikke jeg bruker dem, er det andre som gjør det, og da gir resultatet seg selv. Det er store penger å hente på å bruke dem.

Enkel løsning

Skjulestad mener at løsningen på problemet er enkelt:

- Man ansvarliggjør transportkjøperne sammen med transportørene for brudd på kabotasjereglene. Så sender man et par kontrollører rundt hos speditørene på kontroll. Her tar man med seg kopi av historikken i trafikkstyringssystemene. De inneholder alle opplysninger om utenlandske biler basert på bilnummer.

Reis til Bjerkvik

Skjulestad har et forslag til næringslivsdirektør Erling Sæther i NHO Logistikk og Transport og andre som ikke har så stor tro på påstandene om kabotasjebrudd.

- Vi reiser til Bjerkvik og tilbringer en dag i restauranten på hotellet mens vi teller utenlandske biler som kjører til og fra Lofoten. Jeg har faktisk gjort det for tre år siden. 80% av bilene den dagen var utlendinger, forteller Skjulestad.

Forsiden nå