Han ekspederer på den gamle måten, Kåre. - Vi er eksperter og gir råd. Vi har PC, men ikke nettsalg, sier han.
Han ekspederer på den gamle måten, Kåre. - Vi er eksperter og gir råd. Vi har PC, men ikke nettsalg, sier han.

For få har en skrue løs

Idag er det altfor få forretningsmenn i Norge som har en skrue løs. Mange av dem som ser nødvendigheten av vedlikehold, er overbevist om at denne påstanden er korrekt.

Kåre Zachariassen med jernvareforretning på Grünerløkka er en av få som har løse skruer i de fleste dimensjoner og med de fleste gjenger til salgs. Det skal være usagt om Kåre er forretningsmann, men han har garantert en skrue løs. Nå må han flytte lokaler fra Seilduksgata på Grünerløkka til Hedemannsgate på Torshov.

Husleia økes

Kåre opplever det samme som mange små spesialforretninger i hovedstaden har opplevd de siste åra. Gårdeieren øker husleia til et nivå gammeldagse forretninger ikke kan bære. Kjedebutikker, gjerne utenlandske, tar over. Skruer selges nå "kondomemballert" i kjedebutikker i de dimensjoner og med de gjenger butikkjeden bestemmer. Det hjelper likesom lite hva vi kunder trenger skruer til.

En gang spurte jeg Kåre: Hvem er din største kunde? Da så han alvorlig på meg og svarte: - Det er Stortinget det vet du, Ausjen.

Og han har hatt Stortinget som betydelig kunde, ikke bare på skruer og beslag, men også verktøy.

Legendariske A.G. Nilsson

Kåre skaffer det meste fra tidenes morgen. Tross alt tok han over butikken etter legendariske A.G. Nilsson som drev i butikken på "løkka" fra 1927.

Kåre har ikke akkurat forandret så mye. Den etter hvert så berømte skruekjelleren er vel nærmest eksakt som den var i tjueårene, bortsett fra noen førstegenerasjons lystoffarmaturer. Spiserommet ser ut som et kjøkken slik det var på løkka etter første verdenskrig.

Kåre er sjøl oppvokst like rundt hjørnet rett etter annen verdenskrig. Overfor oss gjør han seg noen sosiologiske betraktninger: - Her på løkka bor det ikke lenger nye landsmenn i billige leiligheter. De har solgt dyrt til hvite innflyttere som har pusset opp. Det gir jo et marked for oss, selv om jeg ikke selger maling. Det er det fire-fem andre i strøket som gjør, så hvorfor skulle jeg konkurrere med dem?

Flagger hver dag

Kåre heiser det norske flagg foran butikken hver morgen.

- Jeg gjør det ikke fordi jeg er patriot eller nasjonalist eller noe i den retning, men jeg gjør det rett og slett for å markere butikken i en lang grå fasade, sier Kåre.

- Vår butikk egner seg absolutt ikke for netthandel, selv om vi selger spesielle skruer både fjernt og nær. Vi har solgt til et gammelt skip i Spania, til et militært fort i Finnmark, til et museum i Trondheim, til Svalbard og selvsagt til teknisk museum her i Oslo. Fortsatt har vi mange av de håndverksbedriftene som er igjen her på løkka som kunder, og selvsagt vaktmestre og eiendomsselskap. Men vi har fortsatt vanlige beboere, også unge, her fra Grünerløkka, forteller Kåre.

Vi så sjøl en trendy ung hypping som sa at han var "innom" for å investere i en skrutrekker.

Hverken trendy eller ung

Staben på fire i den gamle jernvareforretningen er hverken trendy eller ung. Yngstemann er fylt 40, og de tre andre er i 60-årene. Kåre er med på fleipen om at alle kunder burde legitimere seg og ha fylt 60.

Men det er først og fremst veteraner butikken kan levere varer til, - for eksempel bolter med tommegjenger til gamle amerikanske biler eller messingskruer med rett spor til tresnekker.

Når Kåre annonserer gjør han det i veteranvogntidskrifter. Og vi blir stadig flere nostalgikere. Men til jul må altså Kåre og hans stab flytte ut av jernvaresjappa fra 1927 og ta med seg de mange dimensjonene over i en slakterforretning på Torshov. Det er å håpe at det går bra.

Forsiden nå